Mobbeforsker øjner et nyt håb for Herlufsholm

Ny bestyrelsesformand vil gøre op med værdierne på Herlufsholm. - Det lover godt, siger Helle Rabøl Hansen

Helle Rabøl Hansen er førende forsker i mobning. Hun ser gode takter i den nye bestyrelsesformands betragtninger. (Arkivfoto). <i>Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix</i>

Helle Rabøl Hansen er førende forsker i mobning. Hun ser gode takter i den nye bestyrelsesformands betragtninger. (Arkivfoto). Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Overgrebene på Herlufsholm handler om andet og mere end overgreb på enkelte elever. Det er selve skolens værdigrundlag, der er forklaringen på, hvorfor det endte galt.

Det mener Herlufsholms nye bestyrelsesformand, Jon Stokholm, og den betragtning er godt nyt for skolen, siger Helle Rabøl Hansen, der er jurist, ph.d. og mobbeforsker.

- Det er første gang, siden Herlufsholm blev en sag, at vi får en udmelding, der giver anledning til optimisme. Den er respektfuld, beskeden, og den virker troværdig.

- Han lægger sig fladt ned for kritikken, og det er meget klædeligt.

Jon Stokholm, der er tidligere højesteretsdommer, blev mandag aften udpeget som ny formand, efter at den siddende bestyrelse gik af i weekenden.

Det skete på baggrund af en kritisk rapport fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der konkluderer, at bestyrelsen ikke har levet op til sit ansvar for at skabe trivsel hos eleverne.

Helle Rabøl Hansen roser den nye bestyrelsesformand for i et interview med Ritzau at gøre op med de udtalelser, som hidtil er kommet fra skolen.

Her har det primært handlet om, at der var tale om enkeltsager og ikke værdigrundlaget på skolen.

I stedet taler den nye bestyrelsesformand om en kultur, der mangler fokus på fællesskabet.

- Sådan en kultur skaber problemer for de svage. De stærke skal jo nok klare sig, siger han.

Det sender et signal om, at en forandring kan være på vej, mener Helle Rabøl Hansen.

- Det har hidtil været uklart for mig, om skolen forstod alvoren, fordi den har vægret sig ved, at det var noget grundlæggende galt. Nu får vi en klar besked fra den nye formand om, at skolen vil forandring, og at det skal ske med værdiarbejde og pædagogiske tiltag.

Hun har tidligere anbefalet at lukke skolen midlertidigt for at gentænke et nyt Herlufsholm.

Men hvis den nye bestyrelsesformand formår at få sine holdninger igennem, så er skolestart til august ifølge hende ikke udelukket.

- Men det kræver hårdt arbejde de næste uger, siger Helle Rabøl Hansen.

Hun peger blandt andet på, at personalet på skolen skal have løftet deres viden om mobning og synet på børn generelt, ligesom der skal gøres op med en række ritualer og traditioner.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.