Nedbrud hos NemID: Revisorer frygter forsinket sommerferie

Revisorer kan ikke overholde regnskabsfrister, mens advokater er afskåret fra at kunne behandle civile sager.

Der er fortsat problemer med NemID nogle steder. Nedbruddet er gået ind i sit tredje døgn. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Der er fortsat problemer med NemID nogle steder. Nedbruddet er gået ind i sit tredje døgn. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er fortsat problemer for ti procent af alle brugere af NemID.

Det oplyser virksomheden Nets, der står bag den digitale løsning, som blandt andet bruges til at logge på netbank og borger.dk.

Også advokater og revisorer bruger NemID. Derfor har faggrupperne store problemer med at løse deres arbejde grundet nedbruddet, der efter tredje dag ikke er løst.

For revisorerne gælder det, at selvangivelser og årsrapporter ikke kan afleveres til tiden ved udgangen af måneden.

- Det hele forudsætter en adgang via NemID. Vi bliver kimet ned, særligt af revisorer der sidder med små og mellemstore virksomheder, siger Maria Elkjær, fagchef for skattepolitik i Danske Revisorer.

Hun frygter, at det i værste fald kan føre til, at et selskab bliver opløst, men også at det kan føre til bøder og afgifter for både revisorer og de skattepligtige borgere. Samtidig har hendes medlemmer udsigt til, at problemerne griber ind i sommerferien.

Ifølge Skattestyrelsen kan man dog i særlige tilfælde slippe for de bøder, der følger med til at overskride fristerne.

Maria Elkjær har ikke noget bud på, hvor mange personer nedbruddet går ud over.

Også Advokatsamfundet er bekymret over nedbruddet. Advokater rundt omkring i landet er afskåret fra at behandle civile sager, der også kræver login med NemID.

- Det betyder, at en dommer skal tage stilling til, hvad forsinkelsen har af betydning for det videre forløb i hver enkelt sag, siger Nikolaj Linneballe, der er advokat og formand for Advokatsamfundets procesudvalg.

Dermed har nedbruddet tilført et ekstra trin i behandlingen af sagerne, forklarer han.

- Al forsinkelse giver jo et efterslæb, siger Nikolaj Linneballe.

Problemerne startede tirsdag kort før midnat. Nedbruddet skyldes en menneskelig fejl, oplyser Nets.

- Det er vores forventning at man vil se betydelige forbedringer over de kommende dage, udtaler landechef i Nets Danmark, Torsten Hagen Jørgensen, i en pressemeddelelse.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.