Norsk film vinder hovedprisen på CPH: DOX 2022

Vinderen af DOX Award "The Eclipse" sætter fokus på effekten af krigene i det forhenværende Jugoslavien.

Den norske film "The Eclipse" modtog fredag aften hovedprisen DOX Award på den danske dokumentarfilmfestival CPH: DOX.

I filmen udforsker instruktøren Nataša Urban sin opvækst under krigen i ex-Jugoslavien. Gennem fortællinger og anekdoter fra familie og bekendte sætter filmen fokus på, hvordan landets mørke fortid fortsat trækker skygger til nutiden.

Nataša Urban er født i Serbien, men har boet i Norge siden 2010.

Filmen blev enstemmigt udvalgt som vinder af hovedprisen blandt juryen. Den får blandt andet ros for sin relevans set med nutidens øjne.

- Vi blev opildnet af filmens vrede, bevæget af dens ømme skønhed og vakt af den grimhed, som den modigt gør til sit emne. Da vores nutid med krig og vold truer med en dag at blive gårsdagens nyheder, fortæller denne film i utvetydige vendinger: se ikke væk; glem ikke, skriver juryen.

"The Eclipse" var ikke den eneste film, som modtog priser fredag aften. I alt blev seks priser uddelt, hvoraf to vinderfilm er helt eller delvist danskproducerede. Det gør sig gældende for filmene "A House Made of Splinters" og "Siunnisaq - Det sidste menneske".

"Siunissaq - Det sidste menneske" vandt CPH: Nordic Award og er instrueret af Ivalo Frank, som er født på Grønland.

Filmen fortæller en historie om Jorden og dens mennesker med udgangspunkt i Grønland, hvor de tidligste spor af liv er fundet. Samtidig funderer filmen over, hvordan øens hastigt smeltende ismasser kan ende med at drukne den menneskelige civilisation.

"A House Made of Splinters" modtog prisen Politiken: DOX Award og er instrueret af Simon Lereng Wilmont.

Filmen udspiller sig i et østukrainsk børnehjem før Ruslands invasion af Ukraine. Børnene, hvis hjem er ødelagt af fattigdom, vold og alkohol, kan bo på hjemmet i op til ni måneder, mens der tages stilling til, om de skal sendes hjem eller anbringes i plejefamilie.

De andre film, som modtog priser, er "Black Mambas", "What about China" og "Kash Kash - Without Feathers We Can't Live".

De vandt priserne F:act Award, New: Vision Award og Next: Wave Award.

CPH:DOX blev grundlagt i 2003 og er en af de største dokumentarfestivaler i verden.

Hvert år fylder festivalen Københavns biografer med et udvalg på over 200 film fra hele verden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.