Nye patienter i venteværelset: Op til 20 ukrainere per læge

De praktiserende læger har aftalt med regionerne, at de kan tage op til 20 flygtninge fra Ukraine per læge.

Ukrainere med opholdstilladelse kan hente lægehjælp hos praktiserende læger, der fordeler flygtningene mellem sig. (Arkivfoto). <i>Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix</i>

Ukrainere med opholdstilladelse kan hente lægehjælp hos praktiserende læger, der fordeler flygtningene mellem sig. (Arkivfoto). Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ukrainske flygtninge, der er kommet til Danmark og har fået midlertidig opholdstilladelse, kan nu få lægehjælp hos praktiserende læger.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har lavet en aftale med Danske Regioner om, at flygtningene fordeles mellem landets 3500 praktiserende læger.

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder, at alle lægeklinikker som udgangspunkt tildeles op til 20 flygtninge fra Ukraine per læge.

Det gælder også klinikker, der ellers har lukket for tilgang. Det gælder i øjeblikket 61 procent af landets lægeklinikker.

Lægernes formand, Jørgen Skadborg, er tilfreds med, at alle læger giver en hånd med til at løse opgaven:

- Det har været vigtigt for os i PLO, at flygtningene fra Ukraine skal have adgang til deres egen læge, og at ukrainerne så vidt muligt fordeles ligeligt mellem alle praktiserende læger, så vi hjælpes ad med at løse opgaven i fællesskab.

- Derfor vil nogle læger opleve, at de får ukrainere tilmeldt, selv om de egentlig har lukket for tilgang af nye patienter. Det ligger os meget på sinde, at alle patienter – uanset baggrund – kan komme til lægen, når de har brug for det, siger lægeformanden.

Der er på nuværende tidspunkt 26.802 ukrainere, der har søgt midlertidig opholdstilladelse efter en særlov, der blev vedtaget i Folketinget.

Af dem har 16.295 fået opholdstilladelsen, der giver ukrainerne mulighed for at bo og arbejde i Danmark i op til to år.

Ukrainere, der endnu ikke har fået opholdstilladelse, er også sikret lægehjælp, mens deres ansøgninger bliver behandlet.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste 12. april, at man har udstedt en bekendtgørelse, som sikrer "nødvendige sundhedsmæssige ydelser" til ukrainere, der er indkvarteret privat, kommunalt eller på eksempelvis et asylcenter.

Den fulde sygesikringspakke opnås dog først, når en ukrainer har fået opholdstilladelse efter særloven og udstyret med eget cpr-nummer og et gult sundhedskort.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.