Organisationer vil hellere have penge end tøj til Ukraine

Hvis danskerne vil hjælpe ukrainerne, så er gamle sko og vinterjakker ikke det vigtigste lige nu, lyder det.

Ukrainere i hobetal flygter fra Ukraine efter den russiske invasion. Her ses billeder fra Berlin mandag, hvor ukrainere er ankommet med tog. <i>Fabrizio Bensch/Reuters</i>

Ukrainere i hobetal flygter fra Ukraine efter den russiske invasion. Her ses billeder fra Berlin mandag, hvor ukrainere er ankommet med tog. Fabrizio Bensch/Reuters

Kolde kontanter hjælper bedst ukrainerne, som lider efter Ruslands invasion af landet i sidste uge.

Sådan lyder det fra en række nødhjælpsorganisationer, som i disse dage eksempelvis modtager en masse gamle sko og vinterjakker samt luftmadrasser og hygiejneprodukter målrettet det ukrainske folk.

Hos Dansk Røde Kors er man glad for danskernes bidrag. Men lige nu er det bedst med økonomisk støtte, siger kommunikationschef Klaus Nørskov fra Dansk Røde Kors.

- Lige nu er der mest brug for penge. Så der er midler til at drive nødhjælpssituationen i Ukraine, både når det gælder vandforsyningen, der ikke dur, eller mangel på medicin og så videre, alt efter hvor penge helt aktuelt kan gøre den vigtigste forskel, siger han.

Nørskov peger på, at problemet med de nuværende danske indsamlinger af ikke mindst tøj er, at man samler det. Men bagefter køres det til den polsk-ukrainske grænse, hvorfra det i praksis er meget svært med en krig kørende at få tingene videre.

Janne Tynell, der er stedfortrædende generalsekretær i Red Barnet, peger også på, at det er svært lige nu at er svært at distribuere tøj og fødevarer.

Samtidig peger hun på, at befolkningen i Ukraine foreløbig kan købe det meste lokalt, hvilket også er med til at støtte den lokale økonomi på sigt.

- Der, hvor vi står lige nu, er kontante bidrag at foretrække. Det giver mulighederne for at dirigere pengene hen, hvor der er akut behov, og hvor befolkningen også kan være med til at definere, hvad der er behov for.

- Vi kan ikke håndtere alle de mange henvendelser om varer af alle mulige karakterer, som folk tilbyder sig med lige nu. Så den bedste og mest fleksible hjælp er lige nu med penge, som kan omstilles hurtigt efter det lokale behov, siger Tynell.

Charlotte Slente, som er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, peger også på vanskelig transport af indsamlet tøj, uanset om ukrainerne befinder sig i Ukraine eller i et af nabolandene.

- Luftrummet er lukket. Vejene er blokeret af mennesker, der forsøger at komme ud af landet. Det gør det svært at få biler og lastbiler ind i Ukraine og ind til grænseområderne, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.