Partier forhandler om Københavns budget udenom overborgmesteren

S og SF er sat uden for døren under budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus, siger overborgmesteren.

Sophie Hæstorp Andersen (S) overtog overborgmesterposten på Københavns Rådhus efter kommunalvalget i 2021. (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Sophie Hæstorp Andersen (S) overtog overborgmesterposten på Københavns Rådhus efter kommunalvalget i 2021. (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet med overborgmester Sophie Hæstorp Andersen i spidsen ser ikke ud til at blive en del af budgetforliget på Københavns Rådhus.

Det fortæller Københavns Kommunes overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), efter et pressemøde med SF, som også er sat uden for døren.

- Enhedslisten er lige nu i gang med at lave skattelettelser med de borgerlige partier i stedet for at bruge pengene på velfærd og klima i budgetforhandlingerne, siger Sophie Hæstorp Andersen.

S og SF kan ikke være med i aftalen, fordi Enhedslisten diskuterer skattelettelser for en halv milliard. Det gør partiet i samarbejde med de borgerlige partier og partierne på den yderste højrefløj som Nye Borgerlige, oplyser overborgmesteren.

- Det forslag, vi indtil videre har set, er ikke finansieret, og det er uansvarligt.

- Vi er dybt overraskede over det, og jeg tror, mange har været nysgerrige på, hvad man får med Enhedslisten som det største parti på rådhuset. I dag fik vi svaret, siger overborgmesteren.

Ifølge pressechefen for overborgmesteren, Thomas Søie Hansen, er det kun SF og Socialdemokratiet, der ikke deltager i forhandlingerne torsdag. De forhandlende partier er Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige.

Det giver et flertal på 39 ud af 55 medlemmer af borgerrepræsentationen.

Spørger man overborgmesteren, om udelukkelsen vil få konsekvenser for hendes overborgmesterpost, er svaret nej.

- Det her handler ikke om mig. Det handler om et magtspil på rådhuset. Det ligner landsbypolitik i København, og det er virkelig ikke kønt.

Sophie Hæstorp Andersen understreger dog, at forhandlingerne ikke er ovre endnu, og at Socialdemokratiet stadig ønsker en bred aftale.

- Men den skal ikke rumme det her element af skattelettelser, siger overborgmesteren.

Kommunale budgetter skal senest være vedtaget 15. oktober.

Det er første gang, at Sophie Hæstorp Andersen forhandler budget med borgerrepræsentationen, efter at hun blev valgt som overborgmester ved kommunalvalget i 2021.

Her gik Socialdemokratiet tilbage med 10 procentpoint og fik 17 procent af københavnernes stemmer.

Modsat fik Enhedslisten 24,6 procent af stemmerne og blev det største parti. Det er over 100 år siden, at Socialdemokratiet ikke er det største parti på hovedstadens rådhus.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.