Parringssæson på vej: Med importeret urin håber Zoo på pandababy

Pandaerne i København Zoo har én gang om året chancen for at parre sig. Hunnen er klar, hannen skal hjælpes.

Københavns Zoo prøver for tredje gang at få pandaerne til at parre sig. I 2021 havde hannen ikke meget interesse til overs for hunnen, der gjorde sig til. (Arkivfoto). <i>Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix</i>

Københavns Zoo prøver for tredje gang at få pandaerne til at parre sig. I 2021 havde hannen ikke meget interesse til overs for hunnen, der gjorde sig til. (Arkivfoto). Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Tredje gang er lykkens gang.

Det er i hvert fald håbet for dyrepasserne i Københavns Zoo. De har holdt øje med de to kinesiske pandaers adfærd i den korte parringssæson, og tiden ser nu ud til at være inde, for at hunnen, Mao Sun, inden for få dage kan blive befrugtet af sin mage, Xing Er.

Mao Suns hormonniveauer afslører nemlig ægløsning, og hun er i den brunst, som kun sker én gang om året, fortæller dyrepasser og zoologisk direktør, Mads Bertelsen.

Københavns Zoo forventer derfor at kunne lukke pandaerne, der normalt bor adskilt, sammen enten lørdag eller søndag, så de kan parre sig.

Er man interesseret i at overvære de to pandaer sammen, vil det være muligt i løbet af weekenden.

Hannen har dog de sidste to år ikke rigtigt forstået, hvad det går ud på. I 2021 havde han travlt med at spise bambus, mens Mao Sun gjorde sig til og gnubbede sig op ad ham.

Xing Er er delvist håndopfostret og har derfor ikke den helt rigtige pandaadfærd. Derfor skal han hjælpes lidt på vej, før han får interesse for hunnen, forklarer Mads Bertelsen.

- I år har vi derfor prøvet at gøre nogle andre ting. Vi har fået urin importeret fra to andre hanner i Europa. Det har vi sprøjtet rundt inde på hans område, så han får fornemmelsen af, at der er konkurrence, og at han må oppe sig.

- Han skal helst blive lidt pikeret af det. Det kan være, at det er den lille ekstra ting, der skal til, før han vil parre hunnen, siger dyrepasseren.

Pandaer er notorisk svære at få til at parre sig. Vinduet for en parring er kun en lille håndfuld dage om året, når dagene begynder at blive mere solrige.

Københavns Zoo gør derfor alt, hvad de kan, for at få det til at lykkes.

- Det vi også har gjort anderledes i år, er, at vi venter længere på at lukke dyrene sammen. De sidste par år har vi forsøgt at lade dyrene være sammen forholdsvist længe for at skabe en naturlig interesse, men i år venter vi, til vi er et lille stykke inde i brunstperioden, siger Mads Bertelsen.

- Vi håber, at et hurtigt stævnemøde vil være mere stimulerende end en lang kærlighedsferie, siger han.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.