Professor kalder kritik af Herlufsholm historisk hård

Det er ifølge professor uden fortilfælde, når tilsynsmyndighed kritiserer Herlufsholm og varsler sanktioner.

Et udkast til kritik fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har fået Herlufsholms bestyrelse til at træde tilbage. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Et udkast til kritik fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har fået Herlufsholms bestyrelse til at træde tilbage. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er en uhørt skarp kritik, der rettes mod Herlufsholm i en foreløbig vurdering fra tilsynsmyndigheden af trivslen på skolen.

Det vurderer professor Peter Allerup, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU).

Kritikken, der har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) som afsender, fik lørdag aften skolens bestyrelse til at trække sig.

- Det er uden fortilfælde, og jeg har ikke tidligere set en kritik, der er mere præcis og hård.

- Når der fares så hårdt frem fra tilsynsmyndighedens side, er det fordi, der har siddet en bestyrelse og en rektor, der burde have reageret tidligere, siger Peter Allerup.

Kritikken fra tilsynsmyndigheden går blandt andet på, at skolen ikke har levet op til sit ansvar, når det gælder elevernes trivsel.

Derudover har skolen ikke overholdt sin oplysningspligt under en tilsynssag.

I maj viste TV 2-dokumentaren "Herlufsholms Hemmeligheder", hvor en række tidligere elever stod frem og fortalte om mobning, vold og seksuelle krænkelser på skolen.

Det førte til, at den daværende rektor blev afskediget. Desuden blev det besluttet at iværksætte en advokatredegørelse og en kulegravning af hele forløbet.

- Styrelsen benytter ord som "pågået" og "pågår". Det vil sige, at alvoren er koncentreret om både nutidige forhold, men i høj grad også om forhold, som har været gældende i lang tid.

- Når det er noget, der er pågået over en årrække, så er det klart noget, der er betydeligt mere alvorligt, end hvis det bare var inden for det seneste år, siger Peter Allerup.

Styrelsen vurderer, at der er grundlag for at foretage en række markante ændringer på Herlufsholm.

Man ser gerne, at skolen afskaffer enhver tradition, der giver de ældste elever "særlige privilegier på bekostning af andre elever på skolen".

Skolen har allerede afskaffet den såkaldte præfektordning, hvor udvalgte elever har et ekstra ansvar for de yngre.

Desuden har man ændret ordningen med sovesale, så alle elever nu sover på egne værelser.

- Skolen vil fortælle, hvilke ændringer her og nu, de har gennemført. Men det er klart, at der er foregået noget bagud, som de ikke har været i stand til at opfange, og som de skal stå til regnskab for, siger Peter Allerup.

Styrelsen har varslet, at det kan ende med, at skolen skal tilbagebetale statslige tilskud. Ifølge Berlingske modtager skolen tilskud på cirka 50 millioner kroner årligt.

Herlufsholm har muligheden for at komme med bemærkninger til styrelsens vurdering senest 8. august. Herefter vil den endelige afgørelse i sagen falde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.