Professor: Nye vacciner beskytter godt mod alvorlig sygdom

Det Europæiske Lægemiddelagentur har indstillet til, at to nye coronavacciner bliver godkendt i EU.

Ifølge Camilla Foged forventer man ikke, at de vacciner beskytter mod smitte med corona. (Arkivfoto). <i>Pascal Guyot/Ritzau Scanpix</i>

Ifølge Camilla Foged forventer man ikke, at de vacciner beskytter mod smitte med corona. (Arkivfoto). Pascal Guyot/Ritzau Scanpix

De to nye coronavacciner, som Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) torsdag har indstillet til bliver godkendt i EU, vil beskytte godt mod alvorlig sygdom igennem efteråret og vinteren.

Det vurderer Camilla Foged, der er professor i vaccinedesign ved Københavs Universitet.

- Min vurdering er, at de her nye vacciner vil beskytte os godt mod alvorlig sygdom. Det er også det, der er formålet med vaccinationsprogrammet i efteråret - at beskytte dem, der er i risiko for alvorlig sygdom, siger hun.

Camilla Foged forklarer, at det blandt andet skyldes, at de nye vacciner virker mod flere varianter.

- De nye vacciner, som EMA har indstillet til godkendelse, er opdaterede vacciner og er rettet mod omikron-varianten.

- Og så er de også det, der hedder en bivalent vaccine. Det betyder, at de er rettet mod to forskellige varianter. Både den oprindelige Wuhan-variant og den nye omikron-variant.

Den ene vaccine er produceret af Pfizer/BioNtech. Den anden af Moderna.

Ifølge Camilla Foged gælder fordelene ved begge vacciner. Hun fortæller også, at de to vacciner generelt giver en bedre immunitet.

Selv om vaccinerne giver bedre beskyttelse mod alvorlig sygdom, er forventningen dog ikke, at de beskytter mod smitte med corona.

- Vi forventer ikke, at vaccinerne længere beskytter mod smitte. De kan godt have en smitteforebyggende effekt. Men det er ikke vores forventning, at der er en stor forebyggelse af smitte.

- Det så vi, da Omikron-varianten kom frem, at vi ikke længere har den samme smitteforebyggende effekt, som vi tidligere har set, siger Camilla Foged.

Oven på indstillingen fra EMA mødes sundhedsmyndighederne i Danmark og Folketingets sundhedsordførere fredag. På mødet vil blandt andet de opdaterede vacciner være på programmet.

Samme dag vil sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og repræsentanter fra sundhedsmyndighederne afholde et pressemøde om sagen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden