Psykiatere: Der er brug for en psykiatrisk akuttelefon

Efter skyderiet i Field's er der på ny fokus på hjælp til psykisk syge. Psykiaterne efterlyser en akuttelefon.

Københavns Kommunes mindehøjtidelighed for ofre for søndagens skyderi ved indkøbscenteret Field's. <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Københavns Kommunes mindehøjtidelighed for ofre for søndagens skyderi ved indkøbscenteret Field's. Emil Helms/Ritzau Scanpix

Der er behov for en landsdækkende psykiatrisk akuttelefon i lighed med alarmcentralen 112. Det siger forperson for landets psykiatere, Merete Nordentoft, skriver Politiken.

Meldingen kommer i kølvandet på skudangrebet i storcenteret Field's søndag, hvor tre mennesker mistede livet.

- Der er i høj grad brug for en landsdækkende akuttelefon inden for det psykiatriske område.

Det siger forperson i Dansk Psykiatrisk Selskab og professor i psykiatri Merete Nordentoft. Hun er også medlem af Det Etiske Råd.

Politiet har efter skyderiet oplyst, at den 22-årige formodede gerningsmand er "kendt i psykiatrien".

Ifølge DR ringede den 22-årige til Psykiatrifondens kriselinje sent søndag eftermiddag. Men det var forgæves, fordi åbningstiderne var ændret på grund af sommerferie.

Angrebet fandt sted tidligt på aftenen om søndagen.

Politiet er blevet spurgt, om det kan bekræftes, at den formodede gerningsmand forsøgte at få kontakt til psykiatrien umiddelbart før angrebet. Det har politiet ikke villet udtale sig om.

- I den helt aktuelle sag med skyderiet i Field’s har den unge mand ifølge flere medier forsøgt at søge hjælp ved at ringe til en kriselinje, siger Merete Nordentoft.

- Måske kunne han have fået hjælp, hvis der fandtes et nummer som 112, som alle kendte og vidste var beregnet til psykiatriske krisesituationer.

Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, mener, at tiden er inde til at se på muligheden for at oprette en akut psykiatrisk telefonlinje.

- Vi mangler et supplement til regionernes tilbud - som i øvrigt er gode tilbud, hvor man som bruger eller pårørende kan henvende sig, hvis man sidder derhjemme klokken 4 om morgenen med et angstanfald, siger hun til Ritzau.

Også De Konservatives psykiatriordfører, Per Larsen, mener, at der er behov for en akuttelefon.

- Det synes jeg, at vi skal have implementeret så hurtigt, som overhovedet muligt, siger Per Larsen til Ritzau.

- Det viser sig jo, at der med alt tydelighed, at der er akut behov, og at det kan have fatale konsekvenser, hvis de psykisk syge ikke får mulighed for at få hjælp.

Politiken har spurgt sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvad han mener om en psykiatrisk akuttelefon.

Det svarer han ikke direkte på, men han siger, at han forstår godt, at angrebet og den formodede gerningsmands kontakt til psykiatrien giver anledning til debat.

Sundhedsministeren henviser til, at Region Hovedstaden nu skal afdække den formodede gerningsmands kontakt til psykiatrien.

Han har indkaldt partierne til forhandlingerne om en psykiatriplan den 9. september.

I januar kom Sundhedsstyrelsen med sit bud på en psykiatriplan. Den indeholder også et forslag om en psykiatrisk telefonlinje til akut opståede eller forværrede psykiske lidelser.

Den formodede gerningsmand blev mandag varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling i 24 dage.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden