Rapport: Vi er mere forsigtige nu end efter forrige genåbning

Danskerne er mindre socialt aktive nu end ved genåbningen i september 2021, viser rapport fra Hope-projekt.

Selv om coronarestriktionerne er løftet, er danskerne forsigtigere ved denne genåbning. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix). <i>Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix</i>

Selv om coronarestriktionerne er løftet, er danskerne forsigtigere ved denne genåbning. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix). Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Selv om vi igen kan se film i biografen, tage til koncert eller drikke øl på den lokale bodega natten lang, passer danskerne bedre på i forhold til corona nu, end de gjorde ved den seneste genåbning i september.

Det viser en rapport fra Hope-projektet.

Ifølge Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab og leder af Hope-projektet, der følger befolkningens adfærd under corona, er der en helt central forskel ved denne genåbning, hvis man sammenligner med genåbningen i september 2021.

- Epidemien er i fuld gang. Folk er opmærksomme på, at der er smitte i samfundet, og der er fortsat konsekvenser ved at blive smittet. Det vil folk gerne undgå, siger han.

Netop danskernes bekymring for at blive smittet, afspejler sig tydeligt i deres adfærd.

- Folk er mindre socialt aktive. De ses mindre med venner og familie, end de gjorde under sidste genåbning. De er mere opmærksomme på at holde afstand og undgå fysisk kontakt, siger Michael Bang Petersen.

Ifølge tidligere rapporter fra Hope-projektet er omkring halvdelen af alle danskere bekymrede for at få senfølger efter corona, og den bekymring kan ifølge Michael Bang Petersen også spille ind.

- Hvis man er bekymret for at få corona, kan man også føle sig mere udsat, når man skal navigere i et samfund med stor smitte, siger han.

Ved sidste genåbning så man også, at danskerne reagerede ved at være mere motiverede for at holde afstand og begrænse nære kontakter, men motivationen forsvandt efter nogle uger. Samme billede forventer Michael Bang Petersen, at vi kommer til at se ved denne genåbning.

Onsdag blev 55.120 bekræftet smittet med corona det seneste døgn. Det er det højeste smittetal under coronaepidemien, viser tal fra Statens Serum Institut.

Dermed er over to millioner danskere i alt blevet bekræftet smittet med corona siden epidemien brød ud.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.