Rester fra endnu flere sprøjtemidler fundet i grundvand

Rester fra fundne sprøjtemidler ligger over de tilladte værdier for drikkevandet. Drikkevand skal undersøges.

Det skal nu undersøges, om nyfundne rester fra sprøjtemidler har fundet vej til drikkevandet (Arkivfoto). <i>Emil Helms/Ritzau Scanpix</i>

Det skal nu undersøges, om nyfundne rester fra sprøjtemidler har fundet vej til drikkevandet (Arkivfoto). Emil Helms/Ritzau Scanpix

Rester fra sprøjtemidler er endnu en gang blevet fundet i grundvandet.

Det drejer sig om tre stoffer. Fundet ligger over de grænseværdier, der er tilladt i dansk drikkevand.

Det oplyser Miljøministeriet torsdag i en pressemeddelelse.

Der er tale om stofferne LM6, LM5 og R471811. Stofferne stammer fra ukrudts- og svampemidler, der ikke har været tilladt i Danmark i mere end 10 år.

Det bekymrer Danva, interesseorganisation for de vandselskaber, der er ansvarlige for, at drikkevandet overholder de gældende krav. Det siger direktør for Danva Carl-Emil Larsen.

- Vi er bekymrede hver gang, der bliver fundet nye nedbrydningsprodukter af forskellige sprøjtemidler i vores grundvand. Men det er bedre at vide, hvad der er i end ikke at vide det, siger han.

Fundet af stofferne er gjort i forbindelse med den årlige massescreening af grundvandet.

Drikkevandsboringer i et større omfang skal nu undersøges for de fundne stoffer hurtigst muligt, oplyser Miljøministeriet.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at DTU har foregået en vurdering af sundhedsrisikoen ved at drikke vand, der indeholder rester af de tre pågældende stoffer. Miljøministeriet skriver dog ikke, hvad risikoen er.

I januar kritiserede Statsrevisorerne, at der ikke blev overvåget for blandt andet LM6 og LM5 i overvågningen af grundvandet.

GEUS har tidligere foreslået at overvåge for LM5 og LM6. Især fordi stofferne var blevet fundet i grundvand i både Tyskland og Italien.

GEUS er en selvstændig og uafhængig forsknings- og rådgivningsinstitution i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Carl-Emil Larsen mener, at der ofte har været træghed i systemet, men at man i dette tilfælde har reageret hurtigt.

- I den her situation tror jeg, at man har været så hurtig, som man kan. Nogle af de her stoffer er man først nu begyndt at kunne undersøge på laboratorier.

Det er langt fra første gang, at der findes rester fra sprøjtemidler i grundvandet i Danmark.

I juni 2021 kom det frem, at der var blevet fundet rester fra sprøjtemidler i mere end hver anden af de undersøgte drikkevandsboringer.

Undersøgelserne blev foretaget i de første fire måneder af 2021.

Hvis grundvandet skal beskyttes, bør der ikke anvendes sprøjtemidler og kemikalier i nærheden af vandværker, vurderer Carl-Emil Larsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.