Sjældent syn: Hvalros holder lige nu til på Læsø

Hvalrosser er normalt et sjældent syn i Danmark. Men indtil videre i år har to været på besøg i Danmark.

En hvalros er spottet på Læsø. Her ses en anden hvalros, der tidligere i år besøgte Danmark. (Arkivfoto). <i>Astrid Dalum/Ritzau Scanpix</i>

En hvalros er spottet på Læsø. Her ses en anden hvalros, der tidligere i år besøgte Danmark. (Arkivfoto). Astrid Dalum/Ritzau Scanpix

En hvalros holder i øjeblikket til ved Østerby Havn på Læsø.

Det er anden gang i år, at en hvalros, der ellers er yderst sjælden i Danmark, svømmer ind i dansk farvand.

Det skriver DR.

Siden år 1900 har færre end ti hvalrosser således besøgt Danmark. Så vidt vides i hvert fald.

Men udover den, der lige nu befinder sig ved Østerby Havn, var der tidligere på året en anden hvalros, som blandt andet slog sig ned i Hirtshals.

Annika-Corrina Toth er biolog ved Nordsøen Ocenarium. Hun vurderer, at det er specielt, at der allerede har været to hvalrosser i Danmark indtil videre i år.

- Jeg troede, det var once in a lifetime, da jeg så en hvalros i Hirtshals for nogle uger siden, men nu er der en igen. Det er kæmpestort, siger hun til DR.

Biologen er desuden sikker på, at der ikke er tale om den samme hvalros. Der er nemlig markant forskel på deres stødhænder, bemærker hun.

Normalt holder hvalrosser til i nordligere farvande omkring Grønland, Canada og norske Svalbard.

Derfor kan det undre, at to hvalrosser er kommet til Danmark med så kort mellemrum. Men ifølge Morten D.D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus, kan det være helt tilfældigt.

Han siger til DR, at det svarer lidt til at vinde i Lotto - altså at det kan være stærkt usædvanligt, uden at der nødvendigvis er en god årsag til det.

Hvalrosser kan typisk blive mellem to og tre meter lange. De kan opnå en vægt på cirka et ton. Nogle bliver endda tungere end det.

På Arktis er hvalrossen den største sælart.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.