Spækhugger forvirrer fagfolk: Ingen ydre tegn på sygdom

Ydre tjek afslører ikke sygdomstegn hos spækhugger i Limfjorden. Bliver den liggende, dør den af dehydrering.

I november sidste år lå en spækhygger (på billedet) på lavt vand ud for kysten ved Haslevgaarde Strand ved Øster Hurup. Den lå der et par dage, før den forsvandt igen. Nu har den ligget nogle dage ud for Nørre Uttrup Lystbådehavn, og en undersøgelse tirsdag viser, at den ingen ydre sygdomstegn har. <i>Henning Bagger/Ritzau Scanpix</i>

I november sidste år lå en spækhygger (på billedet) på lavt vand ud for kysten ved Haslevgaarde Strand ved Øster Hurup. Den lå der et par dage, før den forsvandt igen. Nu har den ligget nogle dage ud for Nørre Uttrup Lystbådehavn, og en undersøgelse tirsdag viser, at den ingen ydre sygdomstegn har. Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En spækhugger, der i nogle dage har ligget ud for Nørre Uttrup Lystbådehavn nær Aalborg, er ikke udadtil syg.

Den støtter på bunden med finnerne, men ligger ikke fast. Derudover er vejtrækningen fin, og den kommunikerer med sine kliklyde, hvilket tyder på, at hjernen fungerer, som den skal.

Kun rygfinnen og huden omkring åndehullet er begyndt at skalle. Det skyldes, at skindet er medtaget af flere dage over vand.

Det fortæller Ivar Høst, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen. Han har tirsdag undersøgt dyret sammen med to forskere fra centeret Fjord & Bælt.

De sejlede ud til dyret og sendte også en person i vandet, som foretog nærmere undersøgelser.

Det er dog et varsel, at spækhuggeren bliver liggende, selv om mennesker nærmer sig. Det er en adfærd, der peger på, at dyret ikke er i topform, siger han.

- Vores teori er, at der formentlig er noget fysisk galt med den indvendig, for vi kan ikke se noget udvendigt. Det kan være noget, der gør, at den ikke har kræfter til at flytte sig.

- Den har været på lavt vand tre gange. I november i Øster Hurup, i forrige weekend ved Hals og nu ved Nørre Uttrup. Så et eller andet er der galt, som gør, at den ikke kan svømme frit som normalt.

Der er tale om en han på mellem 10 og 15 år.

Bliver den liggende, dør den formentlig, siger vildtkonsulenten.

- Den tager ikke føde til sig, når den bliver liggende, og den vil også mangle væske, for den får en stor del væske gennem sit fødeindtag. Dehydrering er nok det største problem, for den er faktisk i god stand, så der er lidt at tære på.

Ivar Høst afviser, at fagfolkene vil blande sig.

- Sidst (da den lå ved Hals, red.) valgte vi at prøve med et frigøringsforsøg, fordi der var kort ud til svømmedybt vand, men vi tog beslutningen om, at hvis den gik ind igen, ville det være et valg, og det må vi acceptere.

- Vi kommer til at følge med, men med kikkert fra land. Hvad skulle vi også gøre? Vi ved ikke, hvad der er galt, så vi gør ikke noget aktivt ved eller for den.

Dør den, vil den blive bjerget og obduceret.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.