SSI: Abekopper er hverken så smitsom eller dødelig som corona

Lande skal aktivere indsatser, når der er sundhedskrise. Den danske har længe været klar, siger overlæge.

Virussygdommen abekopper er en global sundhedskrise, lyder det lørdag fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Selv om det kan lyde ildevarslende, er der tale om et virus, som hverken kan forårsage mange dødsfald eller lægge sundhedsvæsenet ned, som coronavirus kunne.

Det siger Anders Koch, der er overlæge ved Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet.

- Vi deler opmærksomheden på sygdommen, og at det er vigtigt at bremse det her udbrud, fordi det har medført et stigende antal tilfælde på kort tid, og det stiger stadig.

- Men det er ikke, som vi ser det nu, en sygdom, som har et potentiale som covid til at forårsage mange dødsfald eller lægge sundhedsvæsenet ned, siger han.

At en sygdom kaldes en global sundhedskrise, betyder ifølge Anders Koch ikke, at sygdommen i sig selv er meget alvorlig. Det kan betyde, at den er uventet eller usædvanlig.

Der er indberettet over 14.000 tilfælde af abekopper, fortæller generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus fra WHO lørdag. Der er registreret fem dødsfald i relation til sygdommen.

I Danmark er tallene noget mindre. Det første tilfælde herhjemme blev registreret 23. maj, og på næsten to måneder er det blevet til 51 registrerede tilfælde.

22 af dem har været ude at rejse, kort inden de er bekræftet smittet, mens de resterende formodes smittet i Danmark.

Når WHO erklærer en sygdom for en global sundhedskrise, betyder det ifølge Anders Koch, at landene får besked om, at de skal gøre en særlig indsats - og en koordineret indsats mod sygdommen. Desuden følger anbefalinger med til at bekæmpe udbredelsen.

Selv vil overlægen ikke kalde abekopper en global sundhedskrise.

- Det er helt klart et sundhedsproblem, der skal tages alvorligt, og det har vi også gjort i Danmark. Faktisk før vi så første tilfælde i Danmark havde vi allerede mekanismer på plads, siger han.

Mekanismerne er blandt andet øget fokus på sygdommen, og at man er klar til at diagnosticere og overvåge tilfælde af abekopper.

Der er ifølge overlægen ingen grund til, at befolkningen ændrer vaner i lyset af WHO's melding, da den ikke smitter på samme måde som coronavirus.

- Sådan som det ser ud nu, er det en seksuelt overført sygdom, og det er altid vigtigt at dyrke sikker sex, siger Anders Koch.

Han opfordrer til, at folk orienterer sig om, hvad det er for en sygdom. Det kan man gøre på enten SSI's eller Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Her fremgår det blandt andet, at sygdommen giver symptomer såsom feber og hvide blærer. Den varer typisk i to til fire uger.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.