Studerende: Flere lærervikarer skal hjælpes ind på uddannelsen

De store velfærdsuddannelser er kun blevet mindre med årets optag. Imens arbejder tusinder som lærervikarer.

Hvis man vil have flere til at søge ind på læreruddannelsen, så kan man først og fremmest forsøge at fange de unge, som arbejder som lærervikarer på folkeskolerne i løbet af deres sabbatår.

Det siger forperson for Lærerstuderendes Landskreds Caroline Holdflod.

- Der går virkelig mange lærervikarer derude. Vi ved, at der er omkring 5000 - hvis ikke flere - timelønnede vikarer på de danske folkeskoler, og det siger lidt om, hvor stort potentialet er, siger hun.

Natten til torsdag får 2277 ansøgere besked om, at de er blevet optaget på en af landets læreruddannelser.

Det er et fald på 11 procent sammenlignet med 2019, der på grund af coronapandemien er det bedste år at sammenligne med.

Til gengæld var der i april i år 5202 timelønnede lærervikarer mellem 19 og 21 år ansat i folkeskolen. Det viser de nyeste tal fra kommunernes og regionernes løndatakontor.

Det er altså over dobbelt så mange, som der er blevet optaget på læreruddannelsen i år.

- Den her udfordring er kompleks. Men derfor er der også brug for, at vi sørger for, at flere lærervikarer, som har holdt sabbatår, finder vej til læreruddannelsen, siger Caroline Holdflod.

- Det er en lavthængende frugt, vi ikke har råd til ikke at plukke.

Ifølge Caroline Holdflod er en af forklaringerne, at lærervikarerne alene ser vikarjobbet som en del af deres sabbatår.

Derfor anbefaler Lærerstuderendes Landskreds at sætte gang i en mere målrettet informationsindsats ved at tage kontakt til skolerne, hænge plakater op og holde åbent hus på uddannelserne målrettet lærervikarer.

- Der eksisterer rigtig mange fordomme om, hvad læreruddannelsen er, hvad man kan bruge den til, og hvilke arbejdsforhold man kommer ud i.

- Men derfra til, at man møder sådan nogle som os (de studerende, red.) og oplever, hvor meget svært stof vi også har på uddannelsen, tror vi, kunne åbne deres øjne for noget, de ikke har overvejet, siger Caroline Holdflod.

Også sygeplejerskeuddannelsen har svært ved at tiltrække nye studerende. Men spørger man Dansk Sygeplejeråd, skyldes det ikke selve uddannelsen, men derimod det, de studerende kommer ud til bagefter.

- Lønnen er for lav, og arbejdsvilkårene for hårde, siger næstforkvinde Dorthe Boe Danbjørg.

Det er ifølge hende en vigtig faktor for de unge, når det kommer til at vælge uddannelse.

Sygeplejerskerne har selv råbt op om forholdene i årevis, og sidste år strejkede de for bedre løn og arbejdsvilkår, hvilket dog blev stoppet af et politisk lovindgreb efter godt to måneder.

Bliver lønnen for sygeplejerskerne hævet, er Dorthe Boe Danbjørg sikker på, at det vil kunne trække folk til faget. Både de, der har forladt faget, og de, der skal til at vælge uddannelse.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.