Studie: Screeningsprogram reducerer dødeligheden ved tarmkræft

Særligt ældre mænd har haft gavn af et screeningsprogram for tarmkræft, der blev indført for fire år siden.

Et nationalt screeningsprogram, der blev indført for fire år siden, har været med til at reducere dødeligheden ved tarmkræft.

Det viser et nyt studie, der er lavet i samarbejde med Regionshospitalet i Randers.

Særligt ældre mænd i alderen 61-70 år har haft gavn af programmet.

For denne gruppe mænd, der har deltaget i programmet, er risikoen for at dø af tarmkræft blevet reduceret med 51 procent, viser forskningsresultaterne.

Det er seniorforsker Mette Bach Larsen og lektor Sisse Helle Njor, som har undersøgt virkningen af screeningsprogrammet. Det har de gjort ved at inkludere 900.000 danskere i et registerstudie.

- Det er første gang, at vi så sikkert kan sige, at screeningsprogrammet reducerer dødeligheden ved tarmkræft, og det er vigtigt, vi kan det, hvis det skal give mening at screene borgerne, siger Sisse Helle Njor.

- Men faktisk tror vi slet ikke, det her viser den fulde reduktion i dødeligheden, fordi vi kun har haft mulighed for at følge borgerne i knap fire år, mens indkøringsperioden fandt sted, lyder det fra lektoren.

I Danmark får 5000 stillet diagnosen tarmkraft hvert år. Knap 2000 af dem ender med at dø af sygdommen.

Resultaterne af studiet viser desuden, at screeningen for tarmkræft er medvirkende til en markant reducering i dødeligheden på tværs af køn og alder. Her er dødeligheden reduceret med 29 procent.

- Det viser, at hvis vi finder tarmkræft tidligt nok, så er der en god chance for, at vi kan behandle det relativt skånsomt, og at det ikke er noget, man skal dø af, siger Mette Bach Larsen.

På landsplan er det alle mellem 50 og 74 år, der bliver inviteret til at deltage i programmet. Lidt mere end halvdelen af mændene deltager, mens 65 procent af kvinderne gør det.

Screeningen foregår sådan, at borgeren indsender en afføringsprøve med et testsæt, der sendes til borgeren med invitationen.

Finder man blod i afføringen, vil vedkommende efterfølgende blive inviteret til en kikkertundersøgelse. Det sker for cirka fem procent.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden