Styrelse forventer større ængstelse ved årlig sirenetest

Beredskabsstyrelsen har i år skruet ekstra meget op for informationen om sirenetest af hensyn til flygtninge.

Hører du en varslingssirene en anden dag end den første onsdag i maj, skal du gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2. (Arkivfoto). <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Hører du en varslingssirene en anden dag end den første onsdag i maj, skal du gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2. (Arkivfoto). Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vanen tro tester Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet landets varslingssirener den første onsdag i maj klokken 12.00.

I år har Beredskabsstyrelsen gjort særligt meget for at mane til ro og informere om, at det bare er en test af varslingssystemet, og at der dermed ikke er fare på færde.

- I år er vi selvfølgelig særligt opmærksomme i forhold til de ukrainere, der er kommet til Danmark og har haft en oplevelse med luftalarmer, der er i en hel anden kontekst end den test, vi kører her i Danmark, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen.

Beredskabsstyrelsen informationsmateriale var i forvejen oversat til syv sprog, herunder til engelsk, arabisk og tyrkisk. I år har styrelsen også oversat det til ukrainsk og russisk.

Derudover samarbejder styrelsen med relevante myndigheder og organisationer, der har kontakt med flygtninge - heriblandt Børne- og Undervisningsministeriet, der sender information ud til skolerne, Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors.

Ifølge Lars Aabjerg Pedersen er Beredskabsstyrelsen altid meget opmærksomme på, at der kan være nogle grupper, som kan blive utrygge, når de hører sirenerne. Han pointerer, at det ikke nødvendigvis er flygtninge.

- Det er jo en invasiv lyd, der kan vække minder om noget, man har oplevet, og kan gøre folk urolige, siger han.

Ifølge Lars Aabjerg Pedersen har Beredskabsstyrelsen fået henvendelser fra borgere, der bliver urolige, når sirenerne afprøves.

- Det har vi forståelse for. Men vi vurderer, at det er vigtigt, at vi afprøver sirenerne. Dels fordi vi skal teste, at de virker. Dels til at benytte lejligheden til at informere befolkningen om, hvad man skal gøre, hvis man hører en sirene, når det er alvor, siger han.

Når sirenevarsling ikke er en test, skal man gå inden døre og søge information hos DR eller TV 2.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.