Styrelse med godt råd: Tag ikke planter med hjem fra ferien

Det kan være en katastrofe for dansk natur, hvis planter fra feriemålet bærer uønskede skadedyr og bakterier.

Det er ikke tilladt at medbringe frø og planter fra lande udenfor EU til Danmark uden et plantesundhedscertifikat. Ved truede plantearter - som for eksempel de flere orkidéer og kaktus - kræves derudover en særlig eksport- og importtilladelse, hvis planterne eller deres frø skal med til Danmark (Arkivfoto). <i>Angela Weiss/Ritzau Scanpix</i>

Det er ikke tilladt at medbringe frø og planter fra lande udenfor EU til Danmark uden et plantesundhedscertifikat. Ved truede plantearter - som for eksempel de flere orkidéer og kaktus - kræves derudover en særlig eksport- og importtilladelse, hvis planterne eller deres frø skal med til Danmark (Arkivfoto). Angela Weiss/Ritzau Scanpix

Mange danskere holder påskeferie i lande rundt omkring i hele verden.

En plante fra feriestedet kan virke som et oplagt minde om en uforglemmelig ferie.

Men det er en dårlig idé, lyder det fra Landbrugsstyrelsens enhedschef for planter og biosikkerhed Kristine Riskær.

- Planter kan rumme sygdom, som man ikke kan se med det blotte øje. Derfor er der en masse regler, som vi følger omkring import og indførsel af planter, siger hun.

Selv om reglerne kun gælder for indførsel af planter og frø fra ikke-EU-lande, fraråder Kristine Riskær alligevel, at man tager planter med hjem fra feriemål indenfor EU, da de kan være ekstremt skadende.

I blandt andet Italien har bakterien "xylella fastidiosa" angrebet olivenlunde siden 2014. Det er en bakterie, der er så ødelæggende, at Kristine Riskær kalder den planternes svar på corona.

- Oliventræer, der har stået på italienske olivenmarker i generationer er blevet savet op, og rødderne er blevet fræset op ad jorden.

- Bakterien er planternes svar på corona. Det er virkelig en gyser, og konsekvenserne kan være ganske alvorlige, hvis bakterien kommer til Danmark, siger hun.

Står man på et gademarked i Toscana og forelsker sig i en plante, som man ønsker hjemme i sin danske have, er det umuligt at sikre sig, at planten ikke indeholder sygdom.

- Mange sygdomme kan ikke ses med det blotte øje, før planten er på et sygdomsstadium, hvor man alligevel ikke ville købe den.

- Nyd planten, hvor den er, og lad være med at flytte rundt på den, siger Kristine Riskær.

Hvis man rejser til Danmark fra et land uden for EU, gælder der særlige regler.

Her skal planter, frø, frugt og snitblomster følges af et særligt plantecertifikat fra oprindelseslandet.

Certifikatet skal dokumentere, at planterne er fundet fri for alvorlige skadegørere.

Disse frø og planter fra lande uden for EU skal også kontrolleres ved ankomsten til Danmark.

De fælles EU-regler om indførelse af planter blev indført i december 2019.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.