Styrelse vil tilbyde abekopper-vaccination til udsat gruppe

Vaccine mod abekopper, som tilbydes udsat gruppe, kommer i to stik, som gives med mindst 28 dages mellemrum.

Sundhedsstyrelsen vil nu tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med andre mænd, og som har flere og skiftende partnere. Det er, fordi de er i størst risiko for at blive smittet. (Arkivfoto). <i>Dado Ruvic/Reuters</i>

Sundhedsstyrelsen vil nu tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med andre mænd, og som har flere og skiftende partnere. Det er, fordi de er i størst risiko for at blive smittet. (Arkivfoto). Dado Ruvic/Reuters

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde vaccination mod abekopper til mænd, der har sex med mænd, og som har flere og skiftende partnere.

Det skyldes, at de er i størst risiko for at blive smittet med virusset. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

- I lyset af den stigende smitte, som vi har set af abekopper i Danmark, og fordi vi nu har en godkendt vaccine, har vi revurderet vores vaccinationsstrategi, siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Smitte med abekoppevirus sker ved tæt fysisk kontakt.

Risikoen for smitte er ikke knyttet til køn eller seksualitet, men der er set særligt mange tilfælde af smitte verden over i den omtalte gruppe.

Indtil nu er vaccinen mod abekopper kun blevet tilbudt personer, som har været i nær kontakt med en smittet. Men nu er det altså alle i risikogruppen, der får tilbuddet.

- Vi fik en godkendt vaccine den 22. juli, og på omkring samme tidspunkt så vi en stigning i antallet af smitte med abekopper. Det er jo klart, at når vi skal vaccinere en rask gruppe, skal vi altid tænke os ordentligt om. Det har vi gjort i dialog med hjemlige fagfolk, og nu er vi klar med vores anbefalinger, siger hun.

Ifølge de seneste tal fra Statens Serum Institut har 126 personer i Danmark været smittet med abekopper siden det første tilfælde i Danmark den 23. maj.

Aids-Fondet er positive over for Sundhedsstyrelsens udmelding. Organisationen har længe efterlyst handling fra styrelsen.

- Vi kan se, at smitten stiger uge for uge, og det samme gør bekymringen. Målgruppen ved, at der er en vaccine, og man vil gerne beskytte sig selv og sine partnere, siger direktør i Aids-Fondet Christian Østergreen i en pressemeddelelse.

Vaccinen mod abekopper kommer i to stik, som skal gives med mindst 28 dages mellemrum.

Sundhedsstyrelsen er i gang med at fastlægge, hvordan tilbuddet om vaccination skal tilrettelægges. Den forventer at kunne påbegynde vaccinationen i slutningen af denne uge.

Abekopper er et virus, der blandt andet kan give feber, hævede lymfeknuder og udslæt med hvide blærer.

Sygdommen varer normalt to til fire uger og går i de fleste tilfælde over af sig selv. Langt de fleste patienter forventes at komme sig helt.

- Hvis man oplever influenzalignende symptomer, skal man være ekstra opmærksom. Hvis man får kløe, svie, hududslæt og blærer på kønsorganer, i munden eller på hænderne, er det vigtigt, at man undlader tæt kontakt med andre, siger Helene Probst.

Oplever man symptomerne anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man kontakter sin læge og bliver testet for virusset.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.