Tidlige tegn i hjernen kan advare om fødselsdepression

Særlige stoffer i hjernen hos gravide spiller en rolle for, om de udvikler fødselsdepression, viser forskning.

Kvinder, der er særligt følsomme over for hormonudsving i graviditeten, og som har ubalance i deres serotoninniveau, har øget risiko for at udvikle depression efter fødslen, viser ny dansk forskning. (Arkivfoto). <i>Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix</i>

Kvinder, der er særligt følsomme over for hormonudsving i graviditeten, og som har ubalance i deres serotoninniveau, har øget risiko for at udvikle depression efter fødslen, viser ny dansk forskning. (Arkivfoto). Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Allerede under graviditeten kan særlige mekanismer i hjernen afsløre, om en kvinde er i risiko for at få en fødselsdepression.

Det viser et forskningsprojekt, som læge og seniorforsker Vibe Gedsø Frøkjær har stået i spidsen for.

Studiet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.

- Der er tegn på, at et bestemt system i hjernen, der beskytter mod depression, kan være forstyrret hos en mindre gruppe af kvinder, der får depressive symptomer efter fødslen, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

Hun henviser til et system, der efter behov skruer op og ned for niveauet af stoffet serotonin i hjernen.

Forstyrrelser i serotoninniveauet kan medvirke til at udløse depression.

Det nye danske studie peger på, at kvinder, der er særligt følsomme over for hormonudsving under graviditeten, har større risiko for at udvikle fødselsdepression. Det skyldes, at deres krop nedbryder serotonin.

Forskerne konstaterede dette ved at tage prøver fra rygmarvsvæsken hos 100 gravide. Det skete, inden de fik foretaget planlagt kejsersnit. Derudover blev kvinderne fulgt og interviewet om deres trivsel efter fødslen.

I rygmarvsvæsken hos dem, der senere udviste depressive symptomer, fandt forskerne et stof, som opstår, når serotonin bliver nedbrudt.

Det er dermed en markør for, at der er ubalance i serotoninniveauerne.

De sidste tre måneder i graviditeten vil man kunne se tidlige tegn på fødselsdepression. Og opdager man tegnene, er der faktisk meget, man kan gøre for at forebygge depression.

- Det kan eksempelvis være psykoterapi, støtte og aflastning, medicin og søvnhygiejne, siger Vibe Gedsø Frøkjær.

På sigt vil en blodprøve måske kunne vise, om kommende mødre er i særlig risiko for at udvikle fødselsdepression. Hvorvidt det bliver muligt, skal yderligere genetiske undersøgelser afgøre.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.