To forfattere udtræder af Det Danske Akademi og gør plads til nye

Jesper Wung-Sung og Mette Moestrup erstatter Søren Ulrik Thomsen og Frederik Stjernfelt i Det Danske Akademi.

Digter Søren Ulrik Thomsen har meldt sig som passivt medlem af Det Danske Akademi. Det samme har forfatter Frederik Stjernfelt. Dermed gør de plads til to nye ansigter, nemlig forfatterne Mette Moestrup og Jesper Wung-Sung. (Arkivfoto). <i>Sara Gangsted/Ritzau Scanpix</i>

Digter Søren Ulrik Thomsen har meldt sig som passivt medlem af Det Danske Akademi. Det samme har forfatter Frederik Stjernfelt. Dermed gør de plads til to nye ansigter, nemlig forfatterne Mette Moestrup og Jesper Wung-Sung. (Arkivfoto). Sara Gangsted/Ritzau Scanpix

Forfatterne Mette Moestrup og Jesper Wung-Sung er blevet valgt ind i Det Danske Akademi.

Det skriver akademiet på sin hjemmeside.

- Vi har brug for deres store traditionsbevidsthed og beundringsværdige litterære mod og alsidighed til at forny institutionen.

- Hvor forskellige de end er, har de hver for sig bidraget til at undersøge og udvikle litteraturens betydning i vores tid, udtaler sekretær Lasse Horne Kjældgaard i en pressemeddelelse.

Med valget af de to nye forfattere har akademiet i alt 17 aktive medlemmer.

Dermed har to store litterære personligheder meldt sig passive. Det er digter Søren Ulrik Thomsen og forfatter Frederik Stjernfelt.

Som passivt medlem mister man sin stemmeret. Ens plads i forsamlingen bliver samtidig ledig.

Søren Ulrik Thomsen skriver i en sms til Ritzau, at han allerede i september sidste år overgik til passivt medlemskab.

- Og det skyldes ikke konflikten i akademiet, men at jeg efter 25 år som aktivt medlem gerne vil frigøre tid og kræfter til andet arbejde, skriver han.

Konflikten, han henviser sig, ramte akademiet i sommeren 2020.

De fire forfattere Suzanne Brøgger, Ida Jessen, Jens Smærup Sørensen og Astrid Saalbach forlod akademiet i protest over medlemmet Marianne Stidsen.

Hun har været en kontroversiel skikkelse i og kritiker af MeToo-debatten.

Efterfølgende stoppede Søren Ulrik Thomsen som formand for akademiet. Han oplyste dog dengang, at han ville fortsætte som aktivt medlem.

Det var i 2020, at Frederik Stjernfelt tog beslutningen om at melde sig passiv. Det skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

- Jeg blev træt af forpligtelserne og har meget andet at se til, lyder det.

Det er de allerede siddende medlemmer, der vælger de nye.

Mette Moestrup skriver i en mail til Kristeligt Dagblad, at hun fik nyheden for et par uger siden.

- Akademiet bugner af forfattere og litterater, som jeg tror, jeg kan samarbejde strålende med.

- En tungtvejende grund til mit ja tak er også, at indvalget fra akademiets side begrundes med et ønske om at forny institutionen. Den fornyelse vil jeg gerne gøre mit bedste for at bidrage kvalificeret og ansvarsfuldt til, skriver hun.

Det Danske Akademi er en selvstændig institution. Det har med egne ord "til virke for dansk ånd og sprog, især inden for litteraturen".

Medlemmerne, som der højst kan være 20 af, er fortrinsvis forfattere og forskere inden for litteratur og sprog. Deres arbejde for akademiet er frivilligt og ulønnet.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.