Udbredt og smertefuld kvindesygdom ignoreres

Kun en ud af fem med en udbredt underlivssygdom får hjælp tids nok til at undgå fysiske og sociale problemer.

Den oversete kvindesygdom endometriose vurderes at ramme op mod hver tiende kvinde i den fødedygtige alder. Ifølge et internationalt studie, som Rigshospitalet har deltaget i, koster sygdommen det danske samfund op mod seks milliarder kroner om året på grund af nedsat livskvalitet, sygedage og nedsat fertilitet. (Arkivfoto). <i>Sisse Stroyer/Ritzau Scanpix</i>

Den oversete kvindesygdom endometriose vurderes at ramme op mod hver tiende kvinde i den fødedygtige alder. Ifølge et internationalt studie, som Rigshospitalet har deltaget i, koster sygdommen det danske samfund op mod seks milliarder kroner om året på grund af nedsat livskvalitet, sygedage og nedsat fertilitet. (Arkivfoto). Sisse Stroyer/Ritzau Scanpix

Voldsomme smerter ved menstruation og samleje og problemer med at blive gravid.

Sygdommen endometriose rammer op mod hver tiende kvinde i den fødedygtige alder, og den koster samfundet en formue i sygedage og behandlinger.

Men kun 1,6 procent af kvinderne får den rette diagnose, viser et stort forskningsprojekt ved Aarhus Universitet.

Op mod ti procent af alle kvinder i den fødedygtige alder vurderes at lide af sygdommen.

Den indebærer, at væv af samme type som slimhinden i livmoderen også kan sidde uden for livmoderen rundt i kvinders underliv og udløse store blødninger og vilde smerter.

Men langt de fleste kvinder med sygdommen får aldrig stillet en diagnose, eller også får de den først efter mange år.

Siden hun fik menstruation første gang, har den nu 47-årige Linda Tosti fra Hjortshøj ved Aarhus været igennem 9 operationer relateret til endometriose.

- Allerede som teenager havde jeg så ondt, at jeg på trods af pinligheden ved det i den alder gik til familielægen og fik en underlivsundersøgelse, som han så slog hen med, at det var helt normalt, siger hun.

Som 18-årig var hun så medtaget, at hun opsøgte lægen for at høre, hvor gammel man skulle være for helt at få fjernet sit underliv.

Det var begyndelsen på en op mod 25 år lang sygehistorie med utallige lægebesøg og behandlinger. Mens hun stadig passede sit arbejde.

- I mange år tog lægerne det slet ikke alvorligt. Meldingen var, at det gør ondt at være kvinde.

Ifølge Dorte Rytter, lektor i epidemiologi på Aarhus Universitet, er der sket en stigning i årene 1990 til 2017 i hyppigheden af diagnosticeret endometriose.

Et internationalt studie fra 2011 viste, at kvinder med endometriose i snit mister 11 timers produktivitet på en arbejdsuge. Dermed har sygdommen også vidtrækkende samfundsøkonomiske konsekvenser.

Anne Hovmøller er administrerende leder i Endometriose Foreningen, som i mere end to årtier har kæmpet for større synlighed.

- Kvinders underliv, når de forbindes med smerter og voldsomme blødninger, er ikke det mest hotte samtaleemne. Det her er en b-sygdom sammenlignet med kræft og hjerter, som der er prestige forbundet med at forske i, siger hun.

Ifølge Dorte Rytter er det bedste råd, at kvinder skal gå til lægen meget før.

- Har man månedligt flere dage, hvor man må opgive at gå på arbejde eller bliver hjemme fra skole på grund af smerter, så skal man gå til lægen. For sådan skal man ikke acceptere, at det er at være kvinde.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Politi og kommune undersøger henvendelse om muligt overgreb i børnehave
Luk