Ukrainske flygtninge skal indkvarteres på forurenet grund

Den såkaldte ukrainerby i København vil ligge på forurenet grund. Det kan godt lade sig gøre, siger lektor.

Når 330 ukrainske flygtninge flytter ind i en række beboelsespavilloner i København til juli, kommer de til at bo oven på en grund, der indeholder giftig jord.

Den såkaldte ukrainerby, der blandt andet skal bestå af boliger, fællesområder og en daginstitution, skal placeres på Amager Strandvej 3.

Men på den grund er der omfattende forurening, der stammer fra det nu nedlagte Sundby Gasværk.

Det bekræfter Region Hovedstaden over for TV 2 Lorry.

Forureningen "består af tjære, cyanid, tungmetaller, olie og toluen, skriver Region Hovedstaden i en rapport fra 2021.

Ifølge Mette Martina Broholm, der er lektor i jord- og grundvandsforurening ved DTU, kan det dog godt lade sig gøre at bygge på denne type forurenede grunde.

Men kun hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

- Det største problem på gasværksgrunde kan være, at man kan komme i kontakt med forurening, hvis det er overfladenært, siger Mette Martina Broholm.

Hun fremhæver eksempelvis, at man skal gøre noget for at forhindre, at børn kommer i kontakt med jorden, hvis der på området skal være en daginstitution med en legeplads.

Det kan ske ved at fjerne det øverste lag jord, lægge ny jord eller lave sandkasser med bund i eksempelvis.

Den anden type problem drejer sig om såkaldt "afdampning til indeklima".

- Men jeg kan ikke forestille mig, at man vil stille en pavillonby direkte på den forurenede jord. Man kan forestille sig, at man ville sørge for at få noget naturlig ventilation under pavillonen, siger Mette Martina Broholm.

Hun pointerer, at selve bunden af pavillonerne kan have betydning for, hvor stor eksponering personer vil blive udsat for.

På Københavns Rådhus forsvarer beskæftigelses- og integrationsborgmester, Jens-Kristian Lütken (V), beslutningen om at rejse pavilloner på den forurenede grund.

Han kalder grunden for en "fornuftig placering".

- Vi har brug for at opføre noget hurtigt til de mange fordrevne ukrainere, og der kigger vi på, hvor der er ledige grunde, som vi råder over.

- Og så afventer vi jo også den endelige høring hos relevante myndigheder i forhold til placering og sikkerhed, siger borgmesteren.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden