Varmerekord fra 1975 holder stadig trods kogende onsdag

Varmen holdt sig onsdag lige under den nuværende rekord på 36,4 grader. Det blev varmeste julidag nogensinde.

Massiv varme lagde sig onsdag over Danmark og fik folk landet over til at søge mod vand for at dyppe sig i køligt vand. I Amaliehaven i København kølede børn og voksne sig i springvandet. <i>Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix</i>

Massiv varme lagde sig onsdag over Danmark og fik folk landet over til at søge mod vand for at dyppe sig i køligt vand. I Amaliehaven i København kølede børn og voksne sig i springvandet. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Selv om sveden har piblet landet over onsdag, slog temperaturerne ikke den nuværende varmerekord på 36,4 grader fra august 1975.

Tirsdag spekulerede meteorologerne ellers i, at temperaturerne ville overstige den gamle rekord.

Bolette Brødsgaard, som er vagthavende ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), fortæller, at det dog blev meget varmt i det meste af landet.

- Dagen blev varm rigtig mange steder med over 35 grader, men den nationale varmerekord blev ikke slået.

- Vi nåede at slå rekorden for den varmeste dag i juli måned. Den rekord var 35,3 grader i 1941 og blev slået, da vi mange steder kom over 35 grader, især på Vestlolland, hvor vi nåede den nye varmerekord for juli måned på 35,9 grader, lyder det.

En faktor, som havde stor betydning for, at temperaturerne trods alt ikke kravlede over de 36 grader, er vinden, fortæller meteorologen.

- I Vestjylland, hvor temperaturen ellers var godt på vej op, skiftede vinden. Hvor vinden kom hele vejen nede fra Tyskland og sendte rigtig varm landluft op gennem Jylland, skiftede vinden og drejede over i sydvest og vest, så man fik den kølige luft fra Nordsøen.

- Så der kom en lille vinddrejning, der blev en faktor for Vestjylland i hvert fald. Det viser, at det er små ting på ret lokalt niveau, der kan gøre forskellen, fortæller hun.

Ifølge Bolette Brødsgaard har varmen toppet for nu.

- Det bliver lunt og måske også varmt torsdag, for nogle steder, særligt østpå, vil man måske nå op på 30 grader. Men varmen er faldende, og i weekenden er vi nede på 20-25 grader.

- Så det vil være sommerligt, men det er nogle helt andre temperaturer, vi leger med. Der kommer også skyer, men ikke meget nedbør.

DMI har i disse dage haft et varsel ude om hedebølge.

For at kunne tale om hedebølge skal middeltemperaturen af de højeste registrerede temperaturer være over 28 grader i et område målt over tre sammenhængende dage.

Både tirsdag og onsdag har været meget varme, men mandag havde lavere temperaturer mellem 20 og 25 grader.

Da torsdag kan blive meget varm i dele af landet, er det ikke umuligt med en kort hedebølge, fortæller Bolette Brødsgaard, men understreger, at det ikke er sikkert.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.