Vestkyst-fortælling får Blixen-prisen for årets bog

Dorthe Nors og Henrik Saxgreens "En Linje i Verden" løb med titlen som "Årets bog" ved Blixenprisen lørdag.

En fortælling i billeder og ord om Vestkystlinjen fra Vadehavets begyndelse i Holland til Skagen på toppen af Jylland er lørdag aften løbet med prisen som "Årets bog" ved prisuddelingen Blixenprisen.

Uddelingen, der foregik i Vega i København, bestod af i alt 15 priser.

Prisen "Årets bog" gik til forfatteren Dorthe Nors og fotografen Henrik Saxgren for deres bog "En Linje i Verden." Med prisen følger 50.000 kroner.

Bogen er sammensat af Dorthe Nors tekster om landskabet, dets mennesker og hendes egen historie samt Henrik Saxgrens billeder fra vestkystlinjen fra Holland til Skagen.

I alt 15 fortællinger er suppleret af Saxgrens billeder, og dele af værket har været trykt i Politiken, Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten.

Som begrundelse for prisen har juryen blandt andet lagt vægt på Dorthes Nors' skrivestil og sammenspillet med Henrik Saxgrens billeder:

- Med blik for detaljen, humor og poesi indfanger Dorthe Nors lidt af kystfolkets sjæl gennem sine egne erindringsglimt og giver den videre til os andre, så vi selv kan mærke, at det også vedkommer os.

- Henrik Saxgrens fotoværker giver øjet noget at dvæle ved, mens Dorthe Nors ord synker ind.

- De stærke fotos taler til teksten, som igen læner sig op ad den mærkbare skønhed i de store vidder, mørke himle og knivskarpe motiver.

- Hver især har Saxgren og Nors skabt to fabelagtige værker, men når de to værker smelter sammen i en bog, så er det ganske enkelt sublimt, lyder juryens skudsmål af værket.

Udover "Årets bog" blev der også uddelt en Blixenpris til "Årets Krimi". Den gik til Thomas Baggers "Manden i tre dele", der i sin tid fik fire stjerner i Politiken og Jyllands-Posten samt fem stjerner fra en begejstret anmelder Jacob Genz i Berlingske.

- "Manden i tre dele" indeholder lige præcis det, man som sommerglad og solbrændt krimielsker søger i en partner, nemlig de tre p’er; plot, persongalleri og pace, skrev han.

Prisen for "Årets roman" gik til Glenn Bechs "Farskibet", mens Bjørn Rasmussens "Forgabt" modtog "Årets digtsamling."

Det var sjette gang, at Blixenprisen blev uddelt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.