Dansk forsvarschef hædersgæst i diktatur

Får ros for samarbejde med mellemøstligt land, der står bag tortur og massedrab

Forsvarschef Peter Bartram var gæst i diktaturstaten Bahrain, men afviser, at Danmark har et militært samarbejde med landet. Foto: Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Forsvarschef Peter Bartram var gæst i diktaturstaten Bahrain, men afviser, at Danmark har et militært samarbejde med landet. Foto: Scanpix Scanpix Denmark

BAHRAIN:Den danske forsvarschef, Peter Bartram, var tirsdag hædersgæst hos den øverstkommanderende for diktaturstaten Bahrains militær, skriver Ekstra Bladet.

På et billede offentliggjort af Bahrain News Agency ses den danske general til møde med sin lokale kollega, feltmarskal Sheik Khalifa bin Ahmed Al-Khalifa.

Bahrains hær havde for tre år siden en central rolle i massakren på mindst 80 demokrati-aktivister under det arabiske forår.

Aktivist udsat for tortur

I kølvandet på undertrykkelsen blev den dansk-bahrainske menneskeretsaktivist Abdulhadi al-Khawaja anholdt, torteret og idømt en livstidsdom, som han stadig afsoner.

Al-Khawajas datter Maryam udtrykker på Twitter stor skuffelse over den danske forsvarschefs besøg i diktaturstaten.

”Jeg troede, Danmark var en af de gode i forhold til Bahrain”, hedder det i Twitter-meldingen.

Hos Amnesty Internationals danske afdeling fastslår den ansvarlige for Nordafrika og Mellemøsten, Stinne Lyager Beck, at Bahrains militær sammen med sikkerhedsstyrkerne stod bag angrebene på demonstranter.

- Vi har ikke militært samarbejde

Bahrain News Agency skriver, at landets øverstkommanderende på mødet med danskeren roste det stadigt voksende samarbejde mellem de to lande, ”specielt med henblik på udveksling af militær ekspertise”.

Over for Ekstra Bladet afviser forsvarschef Peter Bartram, at Danmark har noget militært samarbejde med Bahrain.

Han var i landet for at besøge danske soldater, der er stationeret på en amerikansk flådebase, siger han.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) siger i en kort mailkommentar til Ekstra Bladet blandt andet, at ”vi er meget kritiske overfor bl.a. behandlingen af al-Khawaja, og det er Bahrain blevet gjort opmærksom på ved flere lejligheder på politisk niveau”.

Enhedslistens udenrigsordfører, Christian Juul, kritiserer, at forsvarschef Peter Bartram holdt mund om Bahrains krænkelser af menneskerettighederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.