Nordjylland

Datasjusk i nordjyske kommuner

Ansatte i Hjørring, Jammerbugt og Brønderslev havde ulovlig adgang til persondata

Arkivfoto: Michael Koch

Arkivfoto: Michael Koch

NORDJYLLAND:Tre nordjyske kommuner - Hjørring, Brønderslev og Jammerbugt - har fået en røffel fra Datatilsynet, fordi det under en inspektion viste sig, at kommunalt ansatte kunne se personfølsomme oplysninger, som de ikke burde have adgang til.

Kun personer, der autoriseres til det, må have adgang til personoplysninger, og man må kun autorisere ansatte, der er beskæftiget med de opgaver, som oplysningerne drejer sig om.

I de tre kommuner bad Datatilsynet en medarbejder, der slet ikke beskæftigede sig med dette område, om på sin pc at søge på ordet ”magtanvendelse”. I Brønderslev fik medarbejderen adgang til bl.a. en registrering af magtanvendelse over for et barn, og i Hjørring kunne medarbejderen få adgang til en klage over en afgørelse, som vedkommendes arbejdsopgaver ikke krævede adgang til.

I Jammerbugt kom der under søgningen på ”magtanvendelse” en række dokumenter frem, og den ansatte fik adgang til oplysninger om fysisk magtanvendelse over for konkrete borgere. Da der herefter blev søgt på ”anbringelsessager”, fik Jammerbugt-medarbejderen adgang til konkrete dokumenter i anbringelsessager, fremgår det af Datatilsynets rapport.

- Enormt udbredt

Inspektionerne foregik i september i fjor. Kommunerne har efterfølgende lovet at stramme op.

Professor Thomas Ploug fra Aalborg Universitets Institut for Kommunikation siger til NORDJYSKE, at han tror, det er ”enormt udbredt”, at offentligt ansatte har fri adgang til personoplysninger, de ikke har brug for eller ret til at se.

- Mange steder i det offentlige har man en alt for lemfældig omgang med disse data. Systemerne er ikke bygget rigtigt op, og måden, man tildeler adgang på, er ikke tilstrækkeligt sikker, siger Thomas Ploug, som mener, at der er brug for en kulturændring.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.