De er på vej til Paris

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto: Bent Bach

Beboere og medarbejdere i Opgangsfællesskabet på Thorvaldsensvej i Brønderslev er på vej til Paris.

Altså ikke sådan i virkeligheden. Kun visuelt. Beboerne er psykisk sårbare unge medborgere, og de har sammen med de ansatte besluttet, at plotte de tilbagelagte kilometer i Brønderslev ind på et kort - og kursen er sat mod Paris.

Hidtil har de sammenlagt gået så mange kilometer, at de er nået til Aabenraa.

Ideen er et led i projekt: Sundhed i Socialpsykiatrien

- Psykisk sårbare er mere udsatte for livsstilssygdomme og gennemsnitslevetiden er kortere for den gruppe end for øvrige borgere i samfundet. Derfor er der et stort ønske om at arbejde med sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse i Socialpsykiatrien, forklarer Bente Tobar, der er tovholder for sundhedsprojektet i Opgangsfællesskabet.

- Vi skal som personale være rollemodel og gerne smitte vores unge, fortæller Bente Tobar og Marie Ladefoged. Og de understreger, at de unge under ingen omstændigheder skal mødes med en ”løfte pegefinger”.

I opgangen på Thorvaldsensvej er der indrettet en fælleslejlighed, hvor beboerne mødes til fællesspisning og hyggeligt samvær. Der bor fem unge i opgangen og hertil kommer fire borgere, der bor i nærområdet og er tilknyttet Opgangsfællesskabet.

Et kort på væggen viser ruten mellem Brønderslev og Paris. Og nåle i kortet viser den aktuelle status. Hver uge bliver nye byer nået - og det fælles mål får motivationen op.

- Vi vil sammen gå til Paris, og alle vores gåture tæller - undervejs får vi nogle gode snakke og kommer i kontakt med kroppen. Og som gevinst er vi glade og naturligt trætte, når vi kommer hjem.

- Vi startede i november fra Thorvaldsensvej, og der er 1410 kilometer til Eiffeltårnet. Vi har ikke et mål om at nå Eiffeltårnet på en bestemt tid. Vi ved ikke, om vi når det i år - men det håber vi, smiler Bente, der glæder sig over, at brugere og medarbejdere i Det blå Hus og Hedebo har ladet sig inspirere af ideen. De er nu også med på Gå-til-Paris-projektet.

Tovholderne på de enkelte bosteder og dagtilbud mødes jævnligt for at gøre status og for at inspirer hinanden til nye tiltag, der kan hjælpe øget sundhed og velvære på vej. Gå-projektet er bare et af tiltagene i Opgangsfællesskabet - der er flere motionstilbud samt fokus på sund kost.

- Vi har også mulighed for at trække på hjælpe fra Sund By, der kan vejlede om kost. Men hele tiden uden den løftede pegefinger, fortæller Marie Ladefoged, der denne tirsdag skal i Fælleshusets motionsrum sammen med de beboere i opgangen, der har lyst.

Ønsket om at fremme sundheden i socialpsykiatrien er opstået fra politisk side, fra brugere, medarbejdere og fra ledelsen i socialpsykiatrien, samt fra medarbejdere og ledelse på forebyggelses- og rehabiliteringsområdet. Parterne har nemlig konstateret, at de eksisterende tilbud på forebyggelsesområdet ikke kunne stå alene i forhold til målgruppen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.