Aalborg

- De kunne lige så godt have brændt Dannebrog

En nordjysk udstilling, hvis formål er at provokere, har gjort netop det ved blandt andet at indeholde en niqab syet af Dannebrog

Niqab’en og de andre provokerende designs kan ses på Kunsten indtil 22. oktober. Arkivfoto: Mette Nielsen

Niqab’en og de andre provokerende designs kan ses på Kunsten indtil 22. oktober. Arkivfoto: Mette Nielsen

BÆLUM/AALBORG:Et dannebrogsflag syet om en til den arabiske klædedragt niqab har fået flere borgere op i det røde felt. Deriblandt Birthe Mortensen fra Nørresundby, som i et læserbrev i NORDJYSKE onsdag, mente, at bagmændene skulle skamme sig over at sy og klippe i det danske flag.

- Jeg blev faktisk rigtig vred og forarget, da jeg så det. Jeg mener, at Dannebrog er helligt, og man skal ikke klippe eller sy i flaget. Det er lige så slemt, som hvis de havde brændt det, siger pensionist Birthe Mortensen.

Niqab’en er en del af en udstilling på kunstmuseet Kunsten i Aalborg, hvor elever fra Østhimmerlands Ungdomsskole i Bælum har designet tøj under temaet "Provokerende Mode".

Alt er tilladt i dag

- Det var interessant, for da vi startede, mente eleverne ikke, at man kan blive provokeret af tøj i dagens Danmark. Alt er tilladt, siger lærer Mette Marie Abildgaard, der underviser på den tekstillinje, som har lavet udstillingen og tilføjer:

- Men eleverne er kommet på nogle idéer, som virkelig har provokeret. Især den her niqab lavet af Dannebrog, som jeg også selv blev meget provokeret af.

Birthe Mortensen, der bragte det kritiske læserbrev, fortæller, at hun ringede til skolen for at klage over designet med Dannebrog. Og hun er ikke den eneste. Skolen har modtaget flere henvendelser omkring niqab’en, fortæller Mette Marie Abildgaard.

Andre spilleregler for kunst

- Vi var meget i tvivl, om vi skulle tillade den, men vi mente alligevel, at det var en vigtig debat om, hvad der egentlig er helligt i dag, og hvad der kan forarge os. Det skulle eleverne først og fremmest finde ud af med sig selv, og nu kan beskueren gøre det samme, siger hun og tilføjer:

- Og så er der bare lidt andre spilleregler, når det drejer sig om kunst. Det skal kunne sætte ting på spidsen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.