Der bliver kamp om de gode juletræer i år

Sjælden svamp og god eksport gør, at der bliver færre gode juletræer

Arkivfoto: Bente Poder

Arkivfoto: Bente Poder

HELE LANDET: Danske juletræer er i år blevet ramt af en sjælden svamp, der giver juletræerne røde nåle. Nogle producenter er blevet ramt på op mod halvdelen af de salgsklare juletræer, mens andre er gået helt fri.

Overordnet betyder det, at der bliver færre og dårligere juletræer i år, fortæller direktøren for Danske Juletræer:

- De bedste træer bliver eksporteret først, fordi eksportpriserne har været rigtig gode. Jeg er dog sikker på, at der ikke som sådan bliver mangel på juletræer, men det kan være, at man må leve med en lidt ringere kvalitet i år, siger Claus Jerram Christensen til Foodculture.dk.

Derfor bliver det formentlig et lidt mindre, skævere eller rødere juletræ, der kommer til at stå i midten af danskernes jul i år.

Ifølge Claus Jerrem Christensen bliver problemet med få og ringere juletræer forværret af en ekstra stor efterspørgsel fra de central- og østeuropæiske markeder, hvor deres egenproduktion i år er gået meget værre end i Danmark:

- Mange af de tyske og østrigske producenter kan ikke levere de træer, som de har regnet med på grund af noget uventet frost under knopskydningen i foråret. Derfor er der stor efterspørgsel efter de danske træer, selv om kvaliteten måske ikke er helt i top på alle træerne i år.

De røde nåle kommer ikke til at få de store konsekvenser for den danske eksport, hvor vi hvert år eksporterer for omkring 1,5 milliard kroner juletræer og pyntegrønt.

- For den enkelte producent kan det dog være rigtig alvorligt, når store dele af årets juletræer enten skal kasseres eller sælges billigere i en lavere kvalitetsgruppe," understreger Claus Jerrem Christensen.

De røde nåle har fået konsekvenser for en række producenter. Ifølge Claus Jerram Christensen er det især sjællandske juletræsproducenter, der er blevet hårdt ramt, mens man i Jylland, hvor der er mere nærringsfattige jorde, nærmest går fri for røde nåle:

- På landsplan er det næppe mere end 2-3 procent af Danmarks 11 millioner træer, der er blevet ramt. Men for den enkelte producent kan det være op til 50 procent af alle juletræer, der er blevet ramt.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.