Derfor bliver du fed af kunstige sødemidler

Sødemidler er ikke nogen garanti mod at du bliver overvægtig.

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:En ny, israelsk undersøgelse har vist, at kunstige sødemidler potentielt kan få blodsukkeret til at stige, selv om det ikke indeholder nogen kalorier. Det skriver klogkost.dk.

Årsagen er, at saccharin og andre tilsvarende stoffer ser ud til at ændre de bakterier, vi har i tarmene, så nogles evne til at behandle glukose ændres.

Så i stedet for at kunne afhjælpe fedmeepidemien kan kunstige sødemidler paradoksalt nok gøre den værre, skriver tidsskriftet Nature.

I undersøgelsen fandt forskerne, at mus fodret med kunstige sødestoffer udviklede højere blodsukkerniveau sammenlignet med mus, der fik almindeligt vand eller endda vand blandet med sukker.

Forskerne fandt også, at de kunne bringe musenes blodsukker tilbage til normalt ved at behandle dem med antibiotika. De kunne også udløse højere blodsukker hos raske mus, der aldrig havde været udsat for kunstige sødestoffer ved at transplantere tarmbakterier fra mus, der var blevet fodret med sakkarin.

Forskerne undersøgte 400 mennesker, og de fandt, at folk, der havde brugt kunstige sødemidler i lang tid var mere tilbøjelige til at have højere, fastende blodsukker. De var også mere tilbøjelige til at have tegn på nedsat glukose sammenlignet med folk, der ikke normalt anvendte kunstige sødemidler.

7 råd til at slippe af med mavefedtet

I et lille, opfølgende eksperiment, testede forskerne blodsukkerniveauet hos syv personer, der ikke normalt indtog kunstige sødestoffer. Forskerne fandt, at fire af dem havde højere blodsukkeret efter indtagelse af den amerikanske Food and Drug Administrations, FDAs, anbefalede maksimale daglige mængde sakkarin i seks dage i træk.

Så mange år forkorter overvægt dit liv

- Vi blev overraskede over resultatet i betragtning af, at kunstige sødemidler betragtes som sikre, siger Eran Segal, der er professor i datalogi og anvendt matematik på Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel.

Selv om forskerne især fokuserede på saccharin, så viste sucralose og aspartam at have samme effekt på blodsukkeret hos mus.

Kulsyre får sødemidler til at minde om sukker

Den amerikanske diabetesforening påpeger, at hvis man ikke har en nøje planlagt tilgang til kosten, så hjælper kunstige sødemidler ikke meget. De påpeger dog, at kunstigt sødede sodavand er klart bedre end sukkerholdige sodavand.

Så hvis du er tørstig så drik vand!

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.