Derfor bliver kvinder kronisk trætte

Ny viden om kvinder med kronisk træthedssyndrom

LIVSSTIL:Tusinder af kvinder er kronisk trætte uden at forskerne præcist har kunnet forklare hvorfor, men nu tyder noget på, at underlivsproblemer og tidlig overgangsalder har afgørende betydning.

Det tyder i hvert fald en ny amerikansk undersøgelse, der har undersøgt hvad der adskiller kvinder med såkaldt kronisk træthedssyndrom fra veludhvilede kvinder.

Sammenhængen mellem kronisk træthedssyndrom og tidlig overgangsalder er netop offentliggjort i tidsskriftet Menopause, hvor forskere fra det amerikanske Centers for Disease Control i Georgia har undersøgt 84 kvinder med træthedssyndrom og sammenlignet dem med 73 kvinder uden søvnproblemer.

Træthedssyndromet er 2-4 gange mere almindeligt hos kvinder end hos mænd og har tidligere været koblet til gynækologiske problemer og med bækkensmerter, og er mest udbredt hos kvinder i 40’erne.

Kvinderne i den nye undersøgelse besvarede alle et detaljeret spørgeskema om deres gynækologiske historie, der viste slående forskelle mellem de to grupper.

Kvinderne med træthedssyndrom var mere end 12 gange mere tilbøjelige til at have bækkensmerter, som ikke var relateret til menstruation end kvinderne i kontrolgruppen.

13 grunde til at du altid er træt

Det kunne f.eks være dysfunktion i bækkenbunden, smertefuld blæresyndrom eller irritabel tyktarm.

- 74 procent af kvinderne med træthedssyndrom havde også oftere kraftig blødning, mens det kun ramte 42 procent i kontrolgruppen

- 49 procent blødte mellem menstruation mod 23 procent i kontrolgruppen

- 38 procent havde manglende menstruation mod 22 procent i kontrolgruppen

- 57 procent brugte hormoner til andre formål end prævention mod 26 procent i kontrolgruppen - eksempelvis til behandling af uregelmæssig menstruation, symptomer på overgangsalder eller knogletab.

- 66 procent havde undergået mindst en gynækologisk operation, sammenlignet med kun 32 procent i kontrolgruppen, oftest almindelig hysterektomi (55 pct. mod 19 pct.).

- 62 procent med træthedssyndrom var gået tidligt i overgangsalder (før 45 år) på grund af hysterektomi mod 33 procent i kontrolgruppen.

10 madråd mod søvnproblemer

Blødning som årsag til hysterektomi var signifikant mere almindelig hos kvinder med træthedssyndrom. De gik også i naturlig overgangsalder tidligere, men tallene var for små til at vise en betydelig forskel.

Selvom træthedssyndrom tidligere har været forbundet med bækkensmerter og gynækologiske problemer er dette den første undersøgelse, som viser en forbindelse med tidlig overgangsalder.

5 råd til at falde i søvn igen

Abnorme ændringer i østrogen-niveauer kan ligge til grund for sammenhængen, og forfatterne opfordrer til mere forskning for at finde ud af, om det spiller en rolle for træthedssyndromet hos nogle kvinder.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.