Hele landet

Derfor kan du dø af ensomhed

Nu undersøgelse viser, at ensomhed kan få alvorlige fysiske konsekvenser

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: Risikoen for at dø af ensomhed er større end risikoen for at dø af fedme, men hvorfor har hidtil været et delvist mysterium.

Nu har en undersøgelse kastet nyt lys over, hvordan ensomhed udløser fysiologiske reaktioner, der i sidste ende kan gøre os syge.

Undersøgelsen viser, at ensomhed fører til den akutte stress-reaktion, der kaldes kæmp-eller-flygt-reaktionen, som i sidste ende kan påvirke produktionen af hvide blodlegemer.

Forskernes tidligere undersøgelser har vist en sammenhæng mellem ensomhed og øget aktivitet hos gener involveret i inflammation og en nedsat aktivitet hos gener involveret i antivirale reaktioner.

Deres undersøgelser viste, at ensomme mennesker havde et mindre effektivt immunforsvar, men til gengæld mere inflammation end socialt aktive mennesker.

I deres nye undersøgelse konstaterede de som forventet, at immunceller kaldet leukocytter hos ensomme mennesker og aber havde tegn på forøget aktivitet af gener involveret i inflammation og en nedsat aktivitet hos gener involveret i antivirale reaktioner.

Seks råd til at blive bedre til at være alene

Da forskerne undersøgte de cellulære processer hos rhesus makakaber på California National Primate Research Center, viste ensomhed sig også i form af højere niveauer af kæmp-eller-flygt neurotransmitteren noradrenalin.

Stress af nye dyrepassere

Tidligere forskning har vist, at noradrenalin kan stimulere blodstamceller i knoglemarv til at producere flere umodne monocytter, der er en type immunceller som har øget inflammatorisk genaktivitet og lave niveauer af antiviral genaktivitet. Både test af ensomme mennesker og makakaber viste højere niveauer af disse umodne monocytter i blodet.

Udadvendte mennesker har stærkere immunsystem

Mere detaljerede undersøgelser af abernes hvide blodlegemer viste, at når de gentagne gange fik nye dyrepassere øgede det også antallet af umodne monocytter.

Forskerne kunne i en test fastslå, at denne øgede monocyt-produktion havde reelle konsekvenser for sundheden. I et abeforsøg betød den nedsatte antivirale genaktivitet hos ’ensomme’ aber, at abeimmundefektvirus (som er abeversionen af HIV) voksede hurtigere i både blodet og hjernen.

I følge en tidligere undersøgelse lavet af psykolog og ensomhedsekspert John Cacioppo fra University of Chicago kan ensomhed være dobbelt så usundt som fedme.

10 madråd til at at styrke dit immunsystem

Her fulgte forskerne mere end 2.000 personer over 50 år og fandt, at de mest ensomme var næsten dobbelt så tilbøjelige til at dø i løbet af den seks-årige undersøgelse end de mindst ensomme.

Sammenlignet med gennemsnittet i undersøgelsen, havde de mest ensomme en 14 procent større risiko for at dø.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden