Derfor lugter dine løbesko - sådan fjerner du lugten

Var du til DHL-stafet i går, eller bare ude på din daglige løbetur tur, så får du her løsningen på et kendt problem

Foto: Istock

Foto: Istock

MOTION:Kondiløb er blevet en sport rigtigt mange mennesker dyrker. Der er motionsløb og marathon-løb i mange dansker byer, og mange tusinde løber DHL-stafet.

Men når konditionen går op efter løbeturen, erfarer vi ofte at det kan være en stinker at løbe. Løbeskoene begynder at lugte.

At løbeskoene lugter skyldes det samme, som det der skaber lugten i dine armhuler - nemlig bakterier. Både fødder og hænder er fyldt med svedkirtler. Men mens sved kan fordampe fra dine hænder, er det fanget inde i dine sokker og sko.

- Ligesom alle mulige andre organismer, så har bakterier brug for en væske for at udvikle sig, og din fodsved klarer dén opgave perfekt, forklarer Sara Landvik, der arbejder hos Novozymes og er ekspert i bakterier og andre mikroorganismer.

Findes på huden

De typer af bakterier, som er mest almindelige på vores fødder er Staphylococcus, Micrococcus og Corynebakterie. Og alle tre typer bliver normalt fundet på vores hud.

Lugten i vores løbesko bliver specielt skabt af Corynebacterium og Micrococci, som arbejder for at nedbryde fodsveden til en fedtsyre ved navn isovaleric-syre. Lugten i din løbesko kommer fra isovaleric-syren.

- Nej, jeg bliver nu ikke bekymret over at mine løbesko lugter. Jeg ved jo, hvad det skyldes. Og jeg ved, hvad jeg kan gøre for at fjerne lugten, siger mikrobiologen.

Men bakterier kan meget andet end at få løbesko til at lugte - også gode ting. Bakterier bliver i dag brugt som en naturlig gødning, når det gælder produktion af flere forskellige slags planter, både blomster, grøntsager og afgrøder som soja. Brugt i planteproduktion, gør de mikrobielle løsninger det muligt at beskytte planterne mod sygdomme, og de hjælper planterne med at vokse bedre.

I økosystemer er mikroorganismerne helt afgørende, fordi de er med til at opretholde liv, og de nedbryder materialer som ex planter.

Tre simple råd: Fjern lugten fra dine løbesko

- Frys skoene: Læg skoene i fryseren. Bakterier kan ikke tåle frost og dør

- Hold skoene tørre: Bakterier og mikroorganismer trives i fugt. Hold dine sko tørre

- Base til angreb mod syren: Lugten i dine sko kommer fra isovaleric-syren. Du kan neutralisere syren med en base, fx natron. Du kan drysse en halv til en hel skefuld almindelig natron ud i hver sko og lade dem overnatte på den måde. Støvsug det op dagen efter.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden