Desmond Tutu blev bisat i Sydafrika på årets første dag

Bisættelse nytårsdag var arrangeret ud fra Desmond Tutus egne ønsker om nedtonede ceremonier.

TOPSHOT-SAFRICA-RELIGION-POLITICS-FUNERAL-TUTU <i>Nic Bothma/Ritzau Scanpix</i>

TOPSHOT-SAFRICA-RELIGION-POLITICS-FUNERAL-TUTU Nic Bothma/Ritzau Scanpix

Sydafrika bisatte nytårsdag Desmond Tutu, der var ærkebiskop og anti-apartheid-ikon. Det skete fra St. George's Cathedral i Capetown.

Tutu blev berømt for sin ikkevoldelige modstand mod apartheidsystemet. Han

modtog Nobels fredspris i 1984 for sin indsats.

Desmond Tutu døde 2. juledag, 90 år.

Hans båre blev allerede bragt ind i kirken tidligt torsdag, hvor det var muligt at vise ham en sidste ære i to dage.

Bisættelsen nytårsdag var arrangeret ud fra Tutus egne ønsker om nedtonede ceremonier. Kun omkring 100 mennesker deltog i ceremonien i katedralen, som blev streamet over nettet.

Præsident Cyril Ramaphosa var hovedtaler ved bisættelsen af manden, som mange har kaldt "Sydafrikas samvittighed" i årtierne, hvor landets apartheidstyre blev fjernet og et nyt demokrati blev opbygget.

- Tutu var vores moralske kompas og vores nationale samvittighed, sagde Ramaphosa.

Han kaldte den afdøde ærkebiskop for "en korsridder i kampen for frihed, retfærdighed, lighed og fred - ikke blot i hans fødeland Sydafrika, men i verden som helhed".

Efter sin tale overrakte præsidenten det nationale flag til Tutus enke, Nomalizo Leah, der er kendt som "Mama Leah". Hun sad i sin kørestol i første række iført et lilla tørklæde - hendes mands kirkelige farve. Ramaphosas slips var samme farve.

Taffelbjerget - Cape Towns karakteristiske vartegn - er også blevet badet i lilla lys i de seneste dage. Det samme er byens rådhus.

- Han var en lille mand af statur, men han var en gigant blandt os moralsk og åndeligt, sagde den pensionerede biskop Michael Nuttall, som i en lang årrække var Tutu's viceærkebiskop.

Ærkebiskoppen af Canterbury, Justin Welby, sagde i en båndet tale om Tutu, at "folk har sagt, at når vi var i mørke, så bragte han lys," og at "det har ført til global oplysning i lande, som kæmper med frygt, konflikter, forfølgelse og undertrykkelse."

Tutu var beundret i alle hjørner af det sydafrikanske samfund, og siden søndag er hans liv og indsats blevet hyldet på mange måder. Dagligt har kirkeklokker kimet i Cape Town for at ære hans minde.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.