Det vilde bliver endnu vildere

Lille Vildmosecenter åbner nyt naturrum

Hans Henrik Rasmussen
Her ses en skitse over det nye, vilde område
3. april 2017 06:20

Inden længe står endnu en sæson for døren og det begynder så småt at pusle i krogene på Lille Vildmosecentret. Igen i år kan gæsterne glæde sig til mange spændende aktiviteter og nye tiltag, hvor bl.a. et nyt GPS-udstillingsmodul i centrets udstilling gør det muligt, at følge de GPS-mærkede elge og krondyr i området.

Det nye tiltag er dog kun startskuddet til de næste par år, hvor gæsterne allerede nu godt kan begynde at se frem til endnu flere spændende nyheder på og omkring Lille Vildmosecentret. I løbet af sæson 2018 skal et helt nyt formidlingsområde omkring vildsvinene indvies og de 10 ha skal omlægges - og hermed bliver Det Vilde Område endnu vildere. Der har tidligere været udskrevet en arkitektkonkurrence, hvor tre forskellige arkitektfirmaer blev udvalgt til at udforme og præsentere et projektforslag. Det blev arkitektfirmaet LIW Planning som vandt konkurrencen om helhedsoplevelser omkring Lille Vildmosecentret. Ud over LIW deltog Møller & Grønborg og C. F. Møller. Bygherrer på projektet er Aalborg Kommune og Lille Vildmosecentret. 1. fase af projektet er støttet af Nordea-fonden.

LIW Planning kalder det nye, vilde område for et ’Naturrum’, og i dette "Naturrum" skal bl.a. højmosens unikke karakter formidles med fokus på ejerskab, inddragelse og indlevelse.

Hvor foranderlighed er den direkte menneskelige interaktion dels i form af gæster og besøgendes bidrag til samlinger af ’fund’ i områder, dels i form af skabelsen af naturmateriale-’installationer’, som bygges op/dannes af lokale materialer og som skærper opmærksomheden. Forslaget er en unik mulighed for at kombinere og iscenesætte flora, fauna og geologi i læsningen af landskabet’, skriver LIW Planning om tankerne bag projektet på deres hjemmeside. I det nye område er det essentielt at de gæster som skal benytte området er med til at forme det og derfor tager aktiv del i skabelsen af deres egen oplevelse. Herigennem vil gæsterne forhåbentligt opnå en følelse af ejerskab, hvilket vil skabe tryghed og tillid ved dem. Netop denne betragtning om brugerinddragelse er også én af grundende til, at LIW Planning vandt arkitektkonkurrencen. Mette Mogensen, Technical Director ved COWI, skriver følgende i begrundelsen for valg af vinderprojekt, ’En vigtig oplevelsesmæssig feature (red. i projektet) er platforme - kaldet frøkapsler, grundet formen - med invitation til at danse som traner eller brøle om kap med en kronhjort. Det stiller dels store krav til den besøgendes evne til på egen hånd at lege med - og fordrer måske også reelt, at der er flere børn eller barnlige sjæle med på samme tur, for at denne formidling rigtig lykkes.’ Bo Gregersen, Direktør på Lille Vildmosecentret, er begejstret for projektvalget og udtaler ’vi glæder os meget til at komme i gang med transformationen af området og herigennem gøre det vildere endnu vildere. Vi synes projektvalget indeholder rigtig mange spændende muligheder for, at gæsterne, på tværs af flere generationer, sammen kan være med til at skabe fælles oplevelser om mosen og dyrene herude. ’ På billedet ses en skitse af planen for det nye ’Naturrum’, hvor de omtalte ’frøkapsler’ og sansekorridoren i midten udgør essentielle elementer.

Det nye formidlingsområde er blot er ét af mange tiltag fra den store masterplan som centret præsenterede i 2014.

Det samlede budget for hele planen er på 37 mio. kr. (ekskl. moms) og fokuserer primært på de 17 ha centret råder over. Planen er blevet opdelt i fire faser, hvor den første fase indeholder formidling af de store græssende elge og krondyr, samt omlægning af de sydligste 10 ha, hvor vildsvinene i øjeblikket går.

Allerede i april 2015 kom den første store donation, da Nordea-fonden bevilligede 8,8 mio. kr. I efteråret bevilligede Aalborg Kommunes ’Pulje til udvikling og forskønnelse af landdistrikter’ 540.000 kr., og Friluftsrådet bevilligede 711.000 kr.

Samtidig bevilligede Friluftsrådet løntilskud på 600.000 kr. til et naturvejlederprojekt over tre år med fokus på Danmarks store græssere, naturpleje og formidling.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...