Dige ved Sebbersund brød sammen

85-årig måtte evakueres da Beredskabscenter Aalborg og Beredskabsstyrelsen fra Thisted natten til lørdag var i kamp mod Limfjordens vandmasser - opdateret kl. 10.29

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SEBBERSUND:Store vandmasser pressede som følge af stormen Bodils hærgen natten til lørdag så hårdt på digerne ved Valsted og Sebbersund, at digerne brød sammen, og vandet kunne strømme ind i flere huse i både Valsted og Sebbersund.

- Vandet er steget op over digerne og løbet ind i haverne og derfra ind i husene, fortalte indsatsleder Carsten Randa natten til lørdag til NORDJYSKEs medarbejder på stedet.

Indsatslederen kunne fortælle, at der var varslet vandstande på omkring 1,8 meter over daglig vande, og at det betød et voldsomt pres på digerne.

- To ejendomme i Valsted har fået ret så meget vand ind, fortalte Carsten Randa.

70 mand i sving

I alt omkring 70 mand fra Beredskabscenter Aalborg, lokalstationen i Nibe og Beredskabsstyrelsen i Thisted deltog i nattens arbejde.

I første omgang stillede Beredskabsstyrelsen med 24 værnepligtige, men dernæst blev der rekvireret en lænse-container med pumpeudstyr samt en pionervogn fra Thisted.

- Vi har fået kørt rigtig meget sand herud, det fylder vi i sække, så vi kan forstærke digerne og bygge dem lidt højere, så de kan modstå trykket fra vandet, fortalte Carsten Randa.

De omkring 70 mand kæmpede i timevis med vandmasserne, og det lykkedes at få stoppet vandets indtrængen gennem digerne, men altså ikke før flere huse havde fået skader af vandet

85-årig evakueret

En 85-årig mand, der er afhængig af sit iltapparat, måtte hentes ud af sit hjem på en båre af beredskabsfolkene.

- Han havde en alarmanordning til Aalborg Kommunes hjemmesygepleje, og de har alarmcentral inde hos os på Beredskabscenteret, så i samarbejde med dem fik vi tjekket, at der ikke sad andre ældre i området og var i fare ved oversvømmelserne, fortæller en træt vagthavende indsatsleder Peter Reinau.

Heldigvis var der ikke andre i fare ved oversvømmelserne.

Faldt i Aalborg - steg i Sebbersund

Indsatsleder Carsten Randa forklarede i nat det voldsomme tryk med, at vandstanden, når den falder i Aalborg, som den gjorde fredag aften, ofte stiger i nabobyerne til Aalborg.

Carsten Randa vurderer digerne til at være dimensioneret til de forhold, man normalt ser i området.

- Jeg tror, denne storm var en meget sjælden hændelse. De fleste har sagt, at det er vandstande, som ingen af dem før har set i området. Stormen var voldsom, og det har tidligere storme også været, men de har nok ikke været så langvarige som denne storm, der jo nærmest har varet halvandet døgn, konstaterede Carsten Randa natten til lørdag.

De 70 mand var færdige med indsatsen klokken 4.30 lørdag morgen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.