Din tandpasta er måske kræftfremkaldende

Stoffet triclosan kædes sammen med cancer-celler og misdannelser

Indeholder din tandpasta triclosan, skal du være opmærksom på, at stoffet kan være skadeligt. Arkivfoto <i>Pressefotograf Ajs Nielsen</i>

Indeholder din tandpasta triclosan, skal du være opmærksom på, at stoffet kan være skadeligt. Arkivfoto Pressefotograf Ajs Nielsen

USA:Se lige en ekstra gang på indholdsfortegnelsen på din tandpastatube, inden du stikker børsten i munden. Det kemiske stof triclosan, som blandt andet findes i den populære Colgate Total, forbindes nu med cancer-celler og misdannelser hos dyr.

Det får de amerikanske myndigheder til at overveje, om stoffet stadig er sikkert at bruge i sæber, på skærebrætter og i legetøj. Flere producenter overvejer at droppe stoffet i deres produkter, skriver bloomberg.com.

Colgate mener selv, at deres tandpasta er uskadelig, og man citerer de amerikanske fødevaremyndigheder, som tilbage i 1997 gav tandpastaen det blå stempel.

Misdannelser på mus og rotter

Et nærmere kig på rapporten viser dog, at godkendelsen ikke er så ligetil endda.

Blandt andet viser rapporten, at forsøg med stoffet på mus og rotter gav dyrene misdannelser i knoglerne.

Endnu er det for tidligt at sige, om man med forsøgene kan konkludere, at triclosan også er skadeligt for mennesker.

- Vi har skabt et system, hvor vi tester disse kemikalier på mennesker. Jeg ville elske idéen om, at stofferne er helt sikre, men når studier på dyr viser det modsatte, synes jeg, vi løber en høj risiko ved at bruge det, siger professor Thomas Zoeller fra University of Massachusetts Amherst.

Indtil videre bruger Colgate stadig triclosan i nogle af deres tandpastaer.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden