Dit næste fjernsyn bliver fantastisk

Vi tog til Berlin for at opleve den nye tv-generation. Der er meget at glæde sig til

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

TYSKLAND:Fjernsyn i farver, film på dvd og fladskærmens fødsel. Det er blot nogle af de tv-nyheder, der gennem årene er vist frem for et måbende publikum på IFA elektronikmessen i Berlin. Denne uge var der igen nyt på tv-programmet, og som altid koster de vildeste nyskabelser så meget, at man nærmest skal være tv-stjerne for at anskaffe dem.

Men i vores digitale æra er skyhøje priser et forbigående problem. Allerede næste år er prisen på de bedste teknikker halveret, og om to-tre år kan det meste være hvermandseje. Til den tid vil der selvfølgelig være noget nyt at drømme om, og sådan skal det nok være.

Sprøde detaljer

Vi har i hvert fald prøvet det før: Først skulle skærmen være flad. Så skulle den være ”HD Ready”. Og året efter hed det ”fuld HD”. Nu er vi så nået til ”Ultra HD” (UHD eller 4K), og det lyder jo som et vaskepulver-agtigt reklametrick. Men de nye skærme har faktisk fire gange flere billedpunkter - og derfor langt flere detaljer. Gevinsten er tydelig på de store skærme, og UHD er da også godt på vej til at blive standard.

Men hvad hjælper det, når tv-stationerne stadig kun sender i HD? Almindelige udsendelser vinder faktisk en del ved at blive opskaleret til UHD, hvilket sker automatisk. Men det flotteste resultat får man med indhold, der er født med de ekstra detaljer. Det finder man indtil videre på nettet, f.eks. hos Netflix og YouTube. Men mange kameraer og mobiltelefoner kan også optage og afspille video i UHD, ligesom helt almindelige digital-fotos får nyt liv på en UHD-skærm.

Næste år kommer desuden en ny type blu-ray, så det bliver også muligt at købe fysiske film i optimal kvalitet.

Lys for enden af tunnellen

Hvor UHD giver os flere pixels (billedpunkter), kan andre nyskabelser give os bedre pixels.

Her skal vi lære en ny forkortelse - nemlig HDR, der står for ”High Dynamic Range” - altså ekstra dynamik i billedet.

Nogle kender denne finesse fra kameraet, hvor to billeder med forskellig eksponering kombineres, så man tryller ekstra detaljer frem i både de mørke og de lyse områder.

På tv-skærmen er gevinsten omtrent det samme. Så hvis man ser optagelser fra en tunnel, vil den mørke forgrund ikke bare være sort eller grumset. Selv om det er mørkt, vil man kunne ane vandpytter og andre detaljer på jorden. Tilsvarende vil det berømte lys for enden af tunnellen ikke brænde ud i hvidt. I stedet vil man se lyseblå himmel, lysegrønne blade osv.

i den lyse ende af skalaen har de gængse LCD-skærme en fordel, fordi de har mere blus på lampen. I den mørke ende er det derimod OLED (og tidligere plasma), der regerer. Billedpunkterne i disse skærme er nemlig selvlysende - og kræver derfor ikke ekstra lamper, som ofte ender med at forvandle sort til gråt.

Sort er det nye sort

Så hvad er vigtigst: Lys eller mørke? Ridley Scott, instruktøren bag kultfilm som Alien og Blade Runner, er ikke i tvivl: ”Nogle af mine film foregår i rummet, og for nyligt så jeg en af dem på en OLED-skærm. Verdensrummet så ud, som det skal se ud. Jeg mener, at OLED er en game-changer,” sagde Ridley Scott på LG’s pressemøde i Berlin.

LG havde ombygget en af de største messehaller til en veritabel video-katedral med OLED-skærme på både vægge og lofter.

De nederste skærme viste røde roser og andre dramatiske farver, men det var de øverste, der fik folk til at spærre øjnene op. De viste en stjernehimmel af små hvide prikker på en sort baggrund - og netop baggrunden gjorde hele forskellen. Sort er blevet det nye sort.

Flere farver

Som ekstra gevinst får de HDR-parate skærme flere farver på paletten. Traditionelle tv-skærme er begrænset af forældede standarder fra billedrørets tid. Derfor kan de slet ikke gengive alle de farver, øjet kan opfatte. De nye top-tv har langt flere farver på paletten. Det betyder ikke, at billedet bliver mere kulørt, men at det hele fremstår mere behageligt og realistisk.

Scener med højlys, som solens glitren i havets bølger, kan på de nye skærme være så kraftigt, at man sidder og misser med øjnene hjemme i sofaen. Forhåbentlig bliver det ikke nødvendigt med solbriller.

Men man ved aldrig, for der er delte meninger om, hvor meget lys sådan en skærm skal lukke ud. Standarden ligger ikke helt fast, og så kunne man jo frygte en ny formatkrig, hvor folk brænder inde med ubrugelige produkter. Men så galt går det næppe. Ethvert moderne tv kan opdateres over nettet, og selv om vi ender med flere standarder, vil de fint kunne supplere hinanden, sådan som vi kender det fra filmlyd (Dolby, DTS osv).

Men farverummet vil vokse løbende, og efter 4K kommer 8K - plus en masse andre ting, vi slet ikke kan forestille os i dag. Hvis man altid ønsker det bedste, ender man hurtigt med en skærm, som virker forældet. Man kan så ærgre sig over, at tingene bliver bedre. Eller erkende, at ”fremtidssikre” produkter kun kan eksistere i en verden uden udvikling.

Legesygt design

På sidste års IFA-messe kappedes producenterne om at lave krumme skærme. Formen er et effektivt blikfang, men blandt ulemperne kan nævnes generende reflekser, geometrisk forvrængning og ikke mindst: at disse skærme virker mindre, end de er. Desuden kan de krumme skærme dårligt hænges på væggen - med mindre du bor i et fyrtårn.

På dette års messe fornemmer man et forsigtigt tilbagetog. I hvert fald fås flere topmodeller nu også i fladt format. Måske ender de krumme skærme som et forbigående kuriosum - i stil med de før så opreklamerede 3D-briller, som vi i øvrigt ikke så en eneste af på dette års IFA-messe.

En langt mere velprøvet nyskabelse er Philips’ Ambilight, hvor væggen bag skærmen lyser op i dynamiske farver, der matcher billedet.

I år afslørede Philips næste generation, hvor lamperne er afløst af projektorer, der blæser dele af billedet ud på bagvæggen. Ved første blik er det vildt imponerende - men samtidig så psykedelisk, at man tænker, at det her nok kun egner sig til musikvideoer sidste på aftenen.

Men når man har set forskellige slags indhold, og leget med indstillingerne, virker det som endnu en spændende berigelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.