Dom: Ingen erstatning til hjerneskadet Falckredder

Retten i Hjørring har afgjort, at Erik Schacks hjerneskade ikke er en arbejdsskade

Falckredder Erik Schack svævede mellem liv og død i 19 dage. Han fik en blodprop i hjernen, og lægerne måtte save det halve af hans hjerneskal af på grund af et livstruende overtryk. Foto: Henrik Bjerregrav/Fagbladet 3F

Falckredder Erik Schack svævede mellem liv og død i 19 dage. Han fik en blodprop i hjernen, og lægerne måtte save det halve af hans hjerneskal af på grund af et livstruende overtryk. Foto: Henrik Bjerregrav/Fagbladet 3F

NORDJYLLAND:Falckredder Erik Schack forsøgte i 2014 at redde tre livløse personer op fra en fiskekutters lastrum med giftige gasser. Få timer efter redningsaktionen fik han en blodprop i hjernen og har siden arbejdsulykken været svært hjerneskadet. Men falckredderen får ingen erstatning. Det har Retten i Hjørring netop afgjort.

3F har ført retssagen for den 56-årige Falckredder fra Sæby i Nordjylland med krav om, at Ankestyrelsen skulle forpligtes til at anerkende hans blodprop i hjernen som en arbejdsskade.

- Det er en dybt tragisk sag, der har haft meget alvorlige og personlige konsekvenser for vores medlem og hans familie, siger Ulla Sørensen, arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Siden redningsaktionen har læger åbnet ind til Erik Schacks hjerne seks gange. Tre gange har læger fjernet halvdelen af falckredderens hjerneskal for at redde hans liv. Og han er flere gange blevet opereret i hjernen - senest i september 2018.

4. august 2014 var Falckredder Erik Schack en af de første ambulancemænd, der ankom til en arbejdsulykke på Strandby Havn i Nordjylland. På en fiskekutter lå to fiskere og en pumpemand livløse i lastrummet fyldt med rådne skidtfisk. Falckredderen gik om bord på kutteren og kiggede ned i lastrummet for at danne sig et overblik.

Stanken af rådne fisk var nærmest uudholdeligt. Erik Schack blev utilpas og fik en begyndende hovedpine og kvalme, forklarede han i byretten. Omkring tre timer senere blev han dårlig, fik diarré, koldsved og kastede op. Derefter blev han hurtigt kørt på sygehuset, hvor han fik konstateret en blodprop i hjernen.

En læge på Neurologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har vurderet, at der var en indirekte årsagssammenhæng mellem hans arbejde og skaden på hans helbred.

Men både Arbejdsskadestyrelsen, Ankestyrelsen og nu byretten i Hjørring har afvist at anerkende Erik Schacks hjerneskade som en arbejdsskade.

Bevisbyrden i sagen ligger hos falckredderen. Og Retten i Hjørring skriver i dommen, at "Erik Schack ikke har godtgjort, at hændelsen på Strandby Havn har forårsaget blodproppen i hjernen".

Byretten henviser blandt andet til, at Retslægerådet "ikke finder det sandsynligt", at påvirkningen på havnen skulle fremkalde en blodprop tre-fire timer senere.

Det er fast Højesteretspraksis, at Retslægerådets vurdering vægter mest, hvis der i en sag er uenighed mellem læger.

Erik Schack er skuffet:

- Dommen er dybt uretfærdig, og psykisk er jeg helt nede i kælderen. Jeg passede mit job som Falckredder og prøvede at redde liv. Det gør bare så ondt at få den her behandling nu, siger han til Fagbladet 3F.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.