Dræb ulven, så bliver der ingen unger

Titlen på Helena Sokols værk om bondeoprøret i Han Herred relaterer til undergang

Dyr 25. april 2013 20:33

I den smukke natur rejser bakkerne sig i området omkring Husby Hole lidt sydøst for Fjerritslev. På dette aldeles fredelige sted, hvor fasanerne gokker ved de omkransende hulveje, er det svært at skrue tiden tilbage til middelalderens voldsomme opgør mellem bønder og adel.

Men kigger man nærmere på mindestenen, der knejser blandt gamle krogede træer på toppen af gravhøjen Skårhøj, kan man få billeder på nethinden af de blodige slag, der blev udkæmpet ved Husby Hole og ved Sct. Jørgensbjerg ca. en kilometer syd for holen. Hole betyder i øvrigt hulvej eller hulning.

Adel og kirke kæmpede om kongemagten, og flere steder i landet gjorde bønderne oprør mod adelvældet. Det hele kulminerede i 1441, da de afgørende slag stod i Han Herred, hvor bønderne og flere adelsmænd, der havde tilsluttet sig oprøret, samlede mandskab i en modstandsdygtig hær.

Det første udfald mod kongens hær ved Husby Hole vandt bønderne. Ledet af adelsmanden Henrik Tagesen Reventlow lokkede bønderne kongens rytteri - anført af bl.a. bondeplageren Eske Brok - i en fælde. Alle mand blev hugget ned, og Eske Brok blev skåret i småstykker, og til spot og spe blev hans kropsdele spredt rundt til de nordjyske herreder.

Kong Christoffer af Bayern gik nu personligt ind i kampen. Bønderne havde forskanset sig i en vognborg ved Sct. Jørgensbjerg, og kongen forsøgte flere gange at storme vognborgen uden held.

Men med list lovede han frit lejde til de bønder, som overgav sig frivilligt. Bondehæren gik i opløsning, og oprøret blev knust. Det antages, at mellem 600 og 2000 mand faldt i slagene.

Afsæt i blodige slag

Det er disse blodige slag, kunstner Helena Sokol tager afsæt i med sin video ”Dræb ulven, så bliver der ingen unger”.

- Da jeg læste om fejden, stødte jeg på dette udsagn. Det ville jeg have med, fordi det er så voldsomt i krig, at når man dræber nogen, kommer der selvfølgelig ingen unger, men der er heller ikke nogen ulve til sidst. Det er et endeligt, forklarer Helena Sokol.

- Denne her strid virker bare helt håbløs, fordi både bønder og adel døde. Titlen skal fremme forståelsen af, hvorfor det er forkert at dræbe ulven, fordi det vil blive ens egen undergang, mener den 21-årige.

I videoen går en kvinde på hulvejen ved Husby Hole. Hun har bandager om hoved og hænder, fordi hun er såret. Hun er også vred og spreder noget kød, mens hun tværer blod i ansigtet og trækker sig til sidst baglæns ud ad hulvejen.

Helena Sokol har valgt at fokusere på slaget, da bønderne lokkede adelen i fælden ved hulvejen og efterfølgende hakkede Eske Brok i småstykker og spredte hans ligrester.

- Det var virkelig aggressivt og hævntørstigt. Jeg blev meget melankolsk, da jeg læste det.

- Jeg forstår godt, at bønderne gjorde oprør, fordi de var undertrykte. Men jeg synes, at det var så absurd, at de spredte Eske Brok ud over de nordjyske herreder, konstaterer hun.

- Jeg kan selvfølgelig ikke sætte det i direkte relation til noget, vi gør i dag. For sådan gør vi jo ikke. Men der er stadig krige, hvor de gør absurde ting.

- Kvinden i videoen er symbol på uskyldighed. Det er ligesom, at man har en naturlig sympati for bønderne, fordi det er dem, der bliver undertrykt. Derfor kommer der en modreaktion.

- Kvinden viser vrede, når hun smider rundt med kød, og hun tværer blod i ansigtet som et visuelt symbol på, at nu er hun ikke længere uskyldig. Nu har hun gjort noget, som får konsekvenser, og hun trækker sig tilbage, fordi hun netop bliver slået ihjel af det, fortæller den unge kunstner.

Det er ikke tilfældigt, at videoen er sort-hvid.

- Faktisk synes jeg, at det er vigtigt, at man i det her tilfælde ikke lader farver påvirke én, og der er noget gammeldags over sort-hvid, så det trækker stemningen tilbage i tiden. Men for at få den dramatiske virkning af blod, skifter jeg nogle gange til farver.

Mangler kommunikation

- Man kunne undgå rigtig mange konflikter, hvis man satte sig ned og snakkede om problemerne. I dag er der alle mulige stridigheder og krige rundt om i verden som f.eks. mellem Nordkorea og Sydkorea og i Syrien. Jeg er sikker på, at hvis man forsøgte at sætte sig ind i den anden parts situation og prøvede at forstå hinanden, kunne man lave et kompromis, hvis man virkelig ville, mener Helena Sokol.

Hun er meget optaget af kontraster i sin kunst, og ved at lave en video i en avis modsiger hun de to medier.

- De passer normalt ikke sammen, fordi folk skal gå hen til computeren, eller de skal have en smartphone for at se videoen. Så der er en hel masse begrænsninger.

- Men det er der netop også ved at tage ud til Husby Hole. Man skal igennem en hel masse begrænsninger for rent faktisk at få noget at vide om noget som helst, konkluderer Helena Sokol.

Hendes video ligger på YouTube og kan ses på adressen http://goo.gl/WRNb1

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...