Dramatiske krigsdage i Sæby

Se de mange billeder, der illustrerer krigens sidste år og begivenheder - på stor udstilling i Retfærdigheden

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

SÆBY:Fra oktober 1943 til januar 1945 anslår man, at flere hundrede personer blev transporteret over Kattegat fra Sæby til Sverige.

Tyskerne havde besat Danmark, og de flygtende var alle eftersøgt af tyskerne. I juni kan du se udstilling i Retfærdigheden, der i ord og billeder fortæller dette kapitel i Nordjyllands og Sæbys historie.

- Publikum får oplevelsen af perioden, hvor Sæby var rammen om begivenheder, historikere betegner som et af Nordjyllands vigtigste bidrag til frihedskampen. Flugtruten fra Nordjylland er en lille historie i den store nationale fortælling fra anden verdenskrig. Udstillingens skildrer den regionale og lokale del af den danske modstandskamp, fortæller Henning Sørensen.

Han er kurator for udstillingen, opvokset i Sæby og bor i dag i Nørresundby.

Her kan du se hvor flygtningene kom fra, hvordan flugten i og mellem Danmark og Sverige var organiseret, hvem der deltog i flygtningearbejdet, og hvordan det blev planlagt og gennemført. I begyndelsen startede flugtruten i Frederikshavn - koordineret fra Aalborg - i et projekt, der inddrog hele regionen.

Der er plancher, fotografier, oversigtskort og genstande, der belyser perioden og aktiviteterne lokalt. Og i den tid, udstillingen løber, er der en række foredrag i Retfærdigheden. Men du kan også på egen hånd vandre en tur i Sæby, hvor du kan gå i flygtningenes fodspor og læse om de dramatiske begivenheder - f.eks. da tyskerne slog til i begyndelsen af 1945.

- Dette er en regional historiefortælling og levendegørelse af historien, attraktiv for både fastboende og turister. Udstillingen og de dermed forbundne aktiviteter er med til at give oplevelser lokalt, både for de involverede, fastboende og turister. På denne måde er vi med til at synliggøre lokalhistorien, gennem de flygtendes baggrund og historie - nemlig modstandsfolk, politifolk, allierede flyvere og jøder. Samtidig fortæller vi historien om en række lokale personer, der var med til at hjælpe de flygtende med overnatning og flugt, slutter Henning Sørensen.

Nordjyllands Kystmuseum stiller relevante genstande fra museets samlinger til rådighed. Og udstillingen er også et samarbejde med Forsvars- og Garnisonsmuseet i Aalborg, hvorfra der også udlånes genstande, der belyser perioden.

Udstillingen kan ses i Retfærdigheden i Sæby fra 7. juni -30. juli fra 10-16.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.