Du taber penge med en mobilmast som nabo

Huse bliver mindre værd med en sendemast i naboens have

Arkivfoto

Arkivfoto

DANMARK:Dit hus kan blive mindre værd og sværere at sælge, hvis naboen får en mobilmast i haven, skriver Bolius.dk

Dit hus er mere attraktivt uden en mobilmast i naboens have. Det er Torben Strøm, næstformand i Dansk Ejendomsmæglerforening, slet ikke i tvivl om.

- Det er min klare opfattelse, at det kan have salgsmæssige konsekvenser, hvis man får en antennemast i baghaven, siger han til Bolius.dk torsdag.

Du risikerer altså at miste penge, hvis din nabo siger ja til at få en mobilmast i haven. Til gengæld kan naboen tjene penge ved at sige ja til mobilmasten, fordi teleselskabet vil betale leje for at have masten stående. Hvor meget de er villige til at punge ud med, vil ingen ud med.

I Virum i Nordsjælland vil teleselskabet 3 sætte en mobilmast op i Jesper Vedelsbys genbos have.

- Selv om det hele ikke skal handle om penge, synes jeg da, det er uretfærdigt, at min genbo får en kompensation for at have mobilmasten stående, mens jeg ingenting får, selv om udsigten til mobilmasten nedsætter værdien på mit hus, siger han til Bolius.dk.

50.000 kroner i erstatning

Hvor tæt en mobilmast skal stå på et hus, før det har effekt på husets salgbarhed og pris, er svært at vurdere. Men Torben Strøm har siddet med en konkret sag, hvor en mobilmast blev sat op på kommunal grund - 75-100 meter fra et parcelhus.

- Her var der meget konkrete konsekvenser, fordi familien bl.a. måtte løbe for at undgå isflager, der faldt ned fra masten om vinteren. Plus, at masten havde indvirkning på husets salgbarhed. Så jeg vurderede, at familien havde et tab på 250.000-300.000 kr. Da sagen endte i Højesteret, fik familien dog kun en erstatning på 50.000 kr., siger han.

Torben Strøm mener, det vil være et problem for et hus, hvis der står en mobilmast tæt på, fordi man altid skal sammenligne det med pris og salgbarhed for et hus, der ikke har en mobilmast tæt på.

Teleindustrien: Master er en fordel

Teleindustrien - teleselskabernes branchesamarbejde - er dog ikke enig. Her mener direktør Jakob Willer, at mobilmaster indirekte kan være med til at øge et hus’ salgsværdi. - I forhold til huspriser, så er det vores klare opfattelse, at fremtidens boligkøbere har det som et centralt parameter, at der i et boligområde skal være en god digital infrastruktur, siger han til Bolius.dk

Mobilselskaber som Telenor og 3 mener det samme, og derfor har de ikke tænkt sig at stoppe med at bygge flere mobilmaster. De stræber ikke efter private haver, men mener heller ikke, de helt kan undgå dem.

Læs mere om sagen på Bolius.dk

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.