Dyrere at gå til tandlægen

Nye kliniske retningslinjer kan koste dig dyrt, hvis ikke du passer godt på dine tænder

Arkivfoto <i>Pressefotograf Lars Pauli</i>

Arkivfoto Pressefotograf Lars Pauli

DANMARK:Nu er der - måske - udsigt til større tandlægeregninger igen. Det skriver Avisen.dk.

Tandlægeforeningen og regionerne genoptager nemlig forhandlingerne om en ny overenskomst. Den aftale skal også indeholder priser og tilskud for tandlægebesøg.

Tandlægerne har regnet ud, at det kommer til at koste mellem 300 og 800 millioner kroner, at indføre Sundhedsstyrelsens nye kliniske retningslinjer, der sætter rammen for tandlægernes arbejde.

Hvis ikke de penge bliver givet som tilskud, så ender regningen hos patienterne, advarer Tandlægeforeningen, der dog ikke ønsker at kommentere, mens forhandlingerne er i gang.

Hårdknude

Den melding kommer kun et år efter, at priserne for tandrensninger blev sat i vejret ved en lovændring.

Formanden for Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg, Susanne Kleist, bekræfter, at forhandlingerne er gået i hårdknude.

- Det er meget tydeligt for begge parter, at det bliver meget, meget svært at få enderne til at nå sammen, hvilket har en nøje sammenhæng med de økonomiske betingelser, som danner rammen for drøftelserne, skriver hun i et svar til Avisen.dk.

Men regionerne mener ikke, at Tandlægeforeningens beregninger er korrekte. De støtter sig til Sundhedsministeriets oprindelige vurdering: At de nye retningslinjer vil give en besparelse.

- Regionerne er på baggrund af nye sundhedsfaglige retningslinjer blevet pålagt en besparelse på 300 millioner kroner. Det er det, vi skal forhandle på plads, siger kontorchef hos Danske Regioner Kirsten Jørgensen til Avisen.dk.

Ideen med de nye retningslinjer er, at der skal være mere individuelle vurderinger af, hvor tit man skal gå til kontrol hos sin tandlæge.

Afviser advarsel

Sundhedsminister Nick Hækkerup afviser tandlægernes advarsler.

- Regeringen ønsker ikke at øge brugerbetalingen på behandlinger eller undersøgelser, som er sundhedsfagligt begrundede. Og hvis de nationale kliniske retningslinjer bliver fulgt af tandlægerne, vil brugerbetalingen heller ikke stige, skriver han i et svar til Avisen.dk

- De danskere, der har sunde tænder, skal gå sjældnere til tandlæge end i dag, og det vil af gode grunde ikke koste dem mere. Omvendt vil borgere, der eksempelvis vælger at få foretaget tandrensninger hver 3. eller 6. måned, få en øget egenbetaling, hvis der ikke er nogen faglig begrundelse for behandlingen. Sådan er det også i dag, skriver sundhedsministeren til Avisen.dk.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden