Efter tre brud på hoften: 78-årig klemt i regler
Ældre gangbesværet kvinde skulle ikke hjem, men blev sat af ved sin bopæl

78-årige Inger Kau Christensen er glad for at komme hjem til datteren Charlotte Pedersen og svigersønnen Henning Pedersen.Foto: Michael Bygballe Michael Bygballe
NORDJYLLAND:Det gav torsdag en del tumult for den 78-årige Inger Kau Christensen, da hun skulle udskrives fra Aalborg Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling i Farsø.
Hun kan nemlig ifølge reglerne blive kørt hjem på regionens regning, fordi hun har længere end 50 km fra sygehuset i Farsø til sin bolig i Aalborg. Problemet er bare, at hun ikke skulle hjem. Hun kan nemlig ikke klare sig selv efter tre brud på hoften.
Inger Kau Christensen skulle derfor i aflastning, og her trådte datteren Charlotte Pedersen fra Egense til.
- Hun skulle da hjem til mig og ikke på et plejehjem, fortæller datteren.
- Jeg har derfor indrettet et værelse til hende og har ændret på brusekabinen, så hun kan bo og blive badet her. Det sparer jo også det offentlige system penge.
Charlotte Pedersen har derfor meget svært ved at forstå det offentlige - i det her tilfælde Region Nordjyllands kørselskontor - da hun i går fik beskeden om, at moderen ikke blev afleveret i Egense.
Den 78-årige gangbesværede kvinde blev kørt til eget hjem, en lejlighed på Blegkilde Allé i Aalborg. Hun bor på anden sal. Hun kan på ingen måde selv gå de 40 trin op ad trappen og kan altså heller ikke klare sig selv i egen lejlighed.
Men kørselskontoret ville ikke køre Inger Kau Christensen de ekstra 25 km fra Aalborg til Egense.
- Min bror måtte tilkaldes for at holde øje ved lejligheden, når hun kom, for hun kunne jo ikke selv klare det. Han kørte hende selv til Egense bagefter, men for os virkede det meget utrygt. Hvad nu hvis min mor ikke havde os. Ville de så bare læsse hende af ved bopælen? Og vi fik ingen besked om, hvornår hun ville ankomme til lejligheden, siger Charlotte Pedersen, der i går henvendte sig til myndighederne - både regionale og kommunale - for at få dem til at gribe ind.
Lige lidt hjalp det.
- Vi tilbød endda at betale for den resterende del af turen, men det ville de ikke være med til, tilføjer hun.
Regler er klare nok
Men reglerne er klare nok. Man kan kun blive kørt hjem til sin hjemadresse, medmindre man skal fragtes et sted hen, hvor afstanden er kortere end fra sygehus til eget hjem. Eller man er sendt i kommunal aflastning.
- Men vi må ikke køre patienten flere kilometer, end der er fra sygehus til eget hjem. Vi skal hele tiden huske at gøre det mest besparende, og vi har derfor også ofte flere patienter i samme taxa. Dog kører vi altså patienten til en kommunal aflastning, hvis patienten skal det. Det er at sidestille med egen bopæl, siger Pernille Fendinge, der er kontorchef for patientdialog, herunder kørselskontoret.
- Vi har ingen regler for, hvis pårørende ønsker at passe den udskrevne patient, tilføjer hun.
- Man kan ofte synes, at reglerne er for stive. Eksempelvis kan patienter der bor 49,5 km fra sygehuset også føle det uretfærdigt, at de ikke kan blive kørt på det offentliges regning, når en patient, der bor 50,1 km væk, kan, siger hun.
På Aalborg Universitetshospital Farsø har man ikke noget at gøre med kørslen fra sygehuset.
- Det hører under kørselskontoret. Er der problemer, som vi skal tage os af, henvender kørselskontoret sig til os, forklarer Maria Lynnerup, sygeplejerske på sygehuset i Farsø.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.