Ejendomsinvestor tilstår omfattende momsbedrageri

Niels Færch snød det offentlige for momsbetalinger for i alt 4,7 millioner kroner ved hjælp af fiktive ejendomshandler

Niels Færch har tilstået at have snydt det offentlige for moms for i alt 4,7 millioner kroner.Arkivfoto: Martin Damgård <i>Billedjournalist Martin Damgård</i>

Niels Færch har tilstået at have snydt det offentlige for moms for i alt 4,7 millioner kroner.Arkivfoto: Martin Damgård Billedjournalist Martin Damgård

NIBE:Den konkursramte nordjyske storinvestor Niels Færch har tilstået at have snydt det offentlige for momsbetalinger for i alt 4,7 millioner kroner. Det fremgår af en retsmødebegæring sendt til Retten i Aalborg, som NORDJYSKE har fået aktindsigt i.

Udover erstatning for den unddragne moms kræver Anklagemyndigheden, at Niels Færch betaler en tillægsbøde på 2,3 millioner kroner.

Straffesagen handler om fire tilfælde af momsbedrageri i perioden fra 1. januar 2011 til 6. december 2012.

I alle fire tilfælde er svindlen foregået ved, at Niels Færch har brugt fiktive ejendomshandler til at indberette ligeledes fiktive momsbetalinger på udgifter i forbindelse med de påståede ejendomshandler.

De fiktive momsudgifter betød, at Niels Færch ulovligt kunne få momspenge tilbage eller reducere sine momsudgifter tilsvarende.

Svindel gennem to selskaber

Svindlen foregik i tre tilfælde gennem Ejendomsselskabet Østerbrogade 14, Grenå ApS og i et tilfælde gennem Administrationsselskabet Bryggen 80, Nibe ApS. Begge selskaber er for længst erklæret konkurs.

I Ejendomsselskabet Østerbrogade 14 var Niels Færchs hustru registreret som direktør, men Niels Færch var ifølge Anklagemyndigheden "reel ejer og daglig leder" af selskabet.

Sagen mod Niels Færch var oprindelig planlagt som en tilståelsessag ved Københavns Byret, men her blev det planlagte retsmøde aflyst. Efterfølgende skiftede sagen indhold og blev overdraget til Nordjyllands Politi.

Da der er tale om en tilståelsessag, forventes straffesagen ifølge Anklagemyndigheden at kunne overstås på "to til tre timer".

Var en stor ejendomsinvestor

Niels Færch stammer fra den meget velhavende og kendte Færch-familie. Han ragede tilbage i halvfemserne uklar med familien, hvilket fik ham til at sælge sine aktier i familieselskabet og flytte til Nibe, som Færch-familien oprindelig stammer fra.

Med basis her opbyggede Niels Færchs herefter et ejendomsimperium, som på toppen blandt andet bestod af 140 boliglejemål på i alt 10.000 kvadratmeter, og han har stået bag spektakulære investeringer som Nibe Bryghus og Hotel Phønix i Nibe.

En anden af Niels Færchs investeringer var Nibe Erhvervspark, hvor mindre virksomheder kan leje sig ind. I 2013 blev erhvervsparken hærget af en voldsom brand i en lagerbygning.

I 2012 erklærede Niels Færch selv moderselskabet i sin ejendomskoncern konkurs. Han skyldte på det tidspunkt kriseramte Vestjysk Bank omkring 200 millioner kroner.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.