Ellingåskibet bringes til live

Middelaldercentret i Nykøbing Falster vil bygge en kopi af Ellingåskibet

Forleden besøgte middelaldercentrets leder Kystmuseet Bangsbo for blandt andet at opmåle Ellingåskibet. Foto: Kystmuseet
Frederikshavn 13. november 2015 13:30

FREDERIKSHAVN: Ellingåskibet, der kan opleves udstillet på Kystmuseet Bangsbo, er et enestående og meget velbevaret middelalderskib fra 1163 men af den nordiske ”vikingeskibs”-type.

I havnen ved Middelaldercentret ligger allerede det rekonstruerede middelalderskib, Agnete, der er genskabt efter et arkæologisk skibsfund fra Bøtø på Sydfalster. Desuden jollen Havmanden, en kopi af en middelalderlig jolle fra Kalmar i Sverige og en pram, der er en kopi af en 1200-tals pram fra Egernsund i Sønderjylland. Alle fartøjerne er bygget af Middelaldercentret. Herudover har centret to færøbåde og en norrlandsbåd.

I samarbejde med Kystmuseet vil centret nu udvide flåden med en kopi af Ellingåskibet. Forleden besøgte middelaldercentrets leder og bådebygger Kystmuseet Bangsbo for at opmåle og affotografere Ellingåskibet. Personalet har kigget i museets arkivalier, tegninger og fotos fra da skibet blev udgravet, for at finde alle de detaljer frem, der gør det muligt at bygge så nøjagtig en kopi som muligt. Skibet bygges på Middelaldercentret, hvor arbejdet med nybygningen kan følges af stedets gæster. Skibet forventes søsat om 2½ år.

Ellingåskibet blev fundet allerede i 1922, i forbindelse med udvidelsen af Skagensbanen, men udgravningen fandt først sted i 1968, hvor skibet blev taget op i et stykke og kørt til Bangsbo. Her blev det konserveret og opstillet til udstilling.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...