Ellinggård her skiftet ejer

Landmand Casper Poulsen fra Kvissel agter ikke at renovere bygningen

Den nye ejer af Ellinggård agter ikke at bruge penge på at renovere hovedbygningen. <i>Pressefotograf Peter Broen</i>

Den nye ejer af Ellinggård agter ikke at bruge penge på at renovere hovedbygningen. Pressefotograf Peter Broen

FREDERIKSHAVN:Den 120 hektar store ejendom Ellinggård nord for Frederikshavn med den historiske hovedbygning, har fået ny ejer.

Landmand Lars Kringelholt, Åsted, har solgt ejendommen til landmand Casper Poulsen, Kvissel.

Det er sket samtidig med, at Eva Særkjær Gade, der er studerende ved arkitektskolen i Aarhus, i løbet af kort tid skal forsvare et projekt for hovedbygningens fremtid.

Den nye ejer gør det på forhånd klart, at han ikke vil bruge millioner på en restaurering af hovedbygningen.

Hovedbygningen, der er fra midten af 1700-tallet, er i meget dårlig stand. Hvis ikke der gribes ind med en restaurering hurtigst muligt er det kun et spørgsmål om tid, før ejendommen går helt til og ikke mere kan reddes. Men det ligger også fast, at en restaurering og dermed bevarelse af hovedbygningen vil kræve betydelige investeringer og ikke kan gennemføres uden offentlige midler, som ikke er til rådighed.

Afhænger af ejeren

Eva Særkjær Gade siger om det projekt, som fremlægges for Ellinggård, at så afhænger det fuldstændig af den nye ejer.

- Der skal ikke være tvivl om, at det projekt, jeg har tegnet, vil koste en frygtelig masse penge, men der er jo gradueringer af, hvad man kan gøre.

- Hvis det i første omgang handler om at undgå, at huset rådner op, så er det mere eller mindre et spørgsmål om at fjerne den isolering, der findes i huset nu. Udbedre utætheder i taget og få fjernet den bemaling, der er på bindingsværket således, at træet kan ånde igen. Under alle omstændigheder tilbyder jeg Casper Poulsen projektet, når det er helt færdigt, som aftalen var med den tidligere ejer.

Ikke mange muligheder

Casper Poulsen levner ikke mange muligheder for at bevare af hovedbygningen, idet han rent ud siger, at det er meningsløst at bruge midler på at istandsætte et så forfaldent bygningsværk.

- Prisen for den fulde restaurering kan lige så godt komme frem – 20 millioner kroner – i stedet for en ”frygtelig masse penge”, siger Casper Poulsen. Det lyder som en simpel sag med en graduering af renoveringen med at fjerne isolering og maling, men det vil være et omfattende arbejde.

Lars Kringelholt har tidligere meddelt, at blev der ikke skabt nye muligheder for hovedbygningens fremtid, ville han søge om tilladelse til at rive den ned. Flere oplæg med en redningsplan er blevet afvist af myndighederne, ligesom det i Frederikshavn byråd er besluttet, at bygningen ikke må ombygges eller nedrives uden byrådets godkendelse. Der er heller ingen kommunale midler til vedligeholdelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.