Embedslæger advarer mod reform

Folkesundheden kan blive taber, når regeringen vil nedlægge to af landets fem embedslægeinstitutioner.

Sundheden må holde for, hvis regeringen nedlægger to af landets embedslægeinstitutioner. Det mener embedslægerne. Arkivfoto.

Sundheden må holde for, hvis regeringen nedlægger to af landets embedslægeinstitutioner. Det mener embedslægerne. Arkivfoto.

Siden 1524 har embedslægerne været sundhedsmyndighedernes lokale repræsentant og holdt øje med folkesundheden. Sådan er det også i dag, hvor hver region har sin egen uafhængige embedslægeinstitution, der fører tilsyn med lægerne, plejehjem og holder øje med smitsomme sygdomme og epidemier. I Aalborg sidder der i alt omkring 15 mand til at løse opgaven i Region Nordjylland, men nu vil regeringen samle indsatsen, så der fremover kun skal være tre embedslægeinstitutioner. Staten mangler penge, så ressourcerne skal bruges mere effektivt, lyder argumentet for centraliseringen. I bil det meste af tiden I embedslægeforeningen tror formand Niels Holm-Nielsen, at politikerne har forregnet sig. - Der kan formentlig ikke ske så god en opgavevaretagelse i forhold til det, vi er forpligtiget til, fordi der bliver mindre tid til de egentlige opgaver, hvis man sidder i en bil mere af tiden. Det vil også uvilkårligt føre til en ringe samarbejde med lokale myndigheder, hvis vi ikke er i hver region, siger han. Niels Holm-Nielsen understreger, at han har forståelse for, at også embedslægerne skal spare, som resten af staten, men advarer mod at gøre det med centralisering. En af styrkerne ved regionale embedslæger er, at de kender deres områder og derfor også ved, hvor de skal kigge ekstra godt efter, siger han. Førstebehandlet Forslaget blev førstebehandlet torsdag, hvor også Venstre var kritisk over for centraliseringen. Selvom fungerende sundhedsminister Pia Olsen Dyhr holdt fast i, at det er en god ide at lægge de fem embedslægeinstitutioner sammen til tre, så lovede hun, at de ikke ender i de tre største byer. - Det tolker jeg positiv - for hvis de vil have det her igennem, så må de også give sig, siger Bjarne Laustsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.